Stefans Serie-Blogg....... wow... pow...smock...

lördag 9 juli 2011

Fanzine...en start...

Som ung ritade jag mycket serier och medverkade i flera fanzine, det var spännade och riktigt roligt att se sina små alster i tryck. Men det riktigt roliga är att det fortfarande görs fanzine.

Foto Stefan Niklasson


Att göra en serie kräver mycket passion. En berättelse bråkar runt i huvudet och man försöker fånga en röd tråd genom bilder och olika kompositioner. Under de senaste 20 åren har japanska serier berikat sinnet på många unga bildskapare. En av de som är uppfödda med manga och som envist har tecknat och målat inspirerat av den. Är Amanda Hedberg, hon har alla förutsättningar att göra serier, envis och uthållig, passionerad i sitt uttryck, och med härlig mängd kreativa hjärnceller.

Hennes fanzine är ett fantasy-äventyr, komponerat i japansk anda. Här får man några figurer presentarade för sig och så lite spänning som slutar med en kidnappning. Första kapitlet bäddar för mer dramatik, man blir nyfiken och vill läsa mer. Flera sidor är välkomponerade och fungerar bra i berättandet. Det är mödosamt och lärorikt att göra ett fanzine, och nästan mödan värd enligt henne själv. Utvecklingen som serieskapare är tydlig och bra, vad kan då bli ännu bättre.

Långa historier kan innebära att man får bråttom att berätta, ibland blir en ruta för enkel i sin miljöbeskrivning, bakgrunder är en viktig del av historien, de kryddar en berättelse eller skapas dess doft och spär på trovärdigheten. Ibland är bakgrunder och miljöer en del av upplevelsen, ibland en del av berättelsen. Om det blir lika roligt att skapa miljöerna kommer läsandet att bli rikare. Du har det i dig, släpp fram allt ihop.

Serieglädje Stefan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar