Stefans Serie-Blogg....... wow... pow...smock...

måndag 2 april 2012

Blodstänkt svärta...


foto Stefan Niklasson


I helgen var jag på science-fiction bokhandeln i Göteborg. Där kunde man få sitt ex av Alena signerat. K.W.Andersson är pratglad och skicklig med tuschpennan, han berättade att han fått bifall på en ansökan hos konstnämnden, nu ska han få möjlighet att jobba fram sin egen seriefigur. Grattis till både honom och kollegan Lena som oxå fick bifall.
Konstnämnden är en viktig bit av det kreativa Sverige, bra att även serietecknare kan få del av den finkulturella konstkakan. (jo jag vet serier är konst)

Han berättade även att han numera jobbar alltmer digitalt och är ägare till en svindyr tecknarplatta. Digitalt kan man jobba i flera lager, ändra stort och smått med några enkla tryckningar. Jag har själv provat det digital under en ettårig utbildning, men tycker personligen att det är roligast med hantverket.

Herr Andersson har gjort ett blodigt hantverk, uppstyckat på flera kortare kapitel. Berättelsen/blodet flödar bra och man drivs med i pulsen, ibland tycker jag det är lite skakigt i teckningarna, kvalitén är något ojämn, men berättelsen fungerar utmärkt och läsningen håller rakt igenom. Gillar man kroppar med saxar i blir man inte besviken. Här rinner blod och trycksvärta om vart annat. Här möter vi jobbiga tonåringar och en ensam mobbad flicka som har ett rikt inre liv. Figurerna är på flera sätt schabloner, vi hittar naturligtvis den rika flickan som vi inte ska tycka om (och hennes obligatoriska hangarounds) Men även den fattiga flickan som vi förväntas identifiera oss med, åtminstone framtill hon börjar använda sax. Men schablonerna görs med god blick och det tycks finnas både kött och blod i människorna. Det vimlar av minspel, kroppsspråk och berättande bakgrunder.
Här möter vi tecknarglädje och en färgläggare på gott humör, det hela är absolut läsvärt. Omslaget är grafiskt och mycket bra, man hajar till, en ung flicka i uniform, rejält blodig och nöjd efter ett gott dagsverke, står hon framför oss... och lite nyfiken blir man allt.
Kolik förlag får ofta fram bra omslag.

Alena Av Kim W. Andersson Kolik förlag 2011

omdöme 4/5

serieskräck Stefan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar