Stefans Serie-Blogg....... wow... pow...smock...

tisdag 9 augusti 2011

Alla tiders hjälte

Foto Stefan Niklasson



Det fanns några amerikanska hjältar som angrep oss på 40-talet. Superhjältar som länkade in den nya världen, där USA var befriaren och dess kultur vår nya livstil. Före rock n rollen kom serierna.
Stålmannen minns vi hyfsat bra men mindre känd är nog Captain Marvel.

I Captain Marvel nr 15 som gavs ut 1942 kan man läsa en humoristisk berättelse om hur Adolf och hans lismare till generaler får på nöten av superhjälten Cap Marvel. Som egentligen är en ung spenslig pojke, när han säger det magiska ordet Shazam förvandlas till en mogen bredbröstad hjälte. Här ser vi en förbannad Hitler bli upphängd på en krok, vilt viftande och gormande på sina vita generaler, med för stora skärmmössor. Captain Marvel har ett tydligt komiskt anslag och teckningarna är tydliga men förenklade. De ligger nära den tecknade filmen. Flera serieskapare från denna tid hade fostrats av animatörer, och bildspråket dom emellan låg nära varandra. Serien tecknades av C.C. Beck, och första äventyret publiserades i Whiz nr 2.

I tidningen Whiz Comics nr 81 utgiven 1946 kan man se en ny variant av Captain Marvel. Krigspropagandan är borta och Billy/Cap Marvel är nu mer som en deckare, som batman eller Superman fast med lite mer humor. Tillsamans med Dick Tracy publicerades kapten Marvel i den svenska serietidningen Alla Tiders serieJournal under tidigt 50-tal. Då tryckt i två färg, medan originalet var i fyrfärg. Under andra världskriget var Captain Marvel den mest sålda serietidningen i USA, men efter kriget halverades hans popularitet.



Captain Marvel blev ingen stor hit i Sverige. Han gjorde comeback på 70-talet i en egen serietidning, både i USA och Sverige. 30 år efter andra världskriget följde vår serietidings utgivning fortarande vår kulturella storebror over there. Superhjälten Marvel anklagades för att ha kopierat Superman och diskussionen fördes via domstol. Superman avgick med seger och Captain Marvel lades ner.

Serieglädje Stefan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar