Stefans Serie-Blogg....... wow... pow...smock...

torsdag 15 september 2011

Jan Lööf del 2


foto Stefan Niklasson



Ett av Jan Lööfs första alster är "en trollkarl i Stockholm" utgiven 1966 av Raben & Sjögren. Teckningarna är inspirerade av Poul Ströyer. Den rena linjen är inte på plats än. Men viljan att teckna gator och hus i fågelperspektiv finns där. Fantasin flödar om än i något långsammare tempo än i exempelvis serien Felix. Trollkarlen i sin höga hatt, polisen som förlorar och rivningskåkar, mixas med barn och glada figurer. Två pojkar och en flicka leker med trollkarlen och finns med som diskreta men glada bifigurer.



Bilderna sprakar av liv, stad möter land och en massa aktiva människor myllrar över sidorna. Det rivs och flyttas ut i samma bild och barnen tittar på. Tuschlinjen flyter med snabba linjer, linjer som inte avslutas läggs bredvid nya svepande streck. Det känns som en illustratör som du inte kan stoppa, han låter naiva drag blomma ut, flera små historier utspelar sig i bildernas marginaler, två unga pratar mellan balkong och cykel, frisören klipper till och hunden skäller.



28 år senare gör han en ny barnbok, efter ett längre uppehåll. Under sjuttiotalet var han hyperaktiv och fanns överallt, i tv, i seriealbum och ..you name it. Det nya albumet gör han tillsammans med sin vän Carl Johan De Geer. En konstnär med leksinne, eller två konstnärer med sinne för det oväntade. Mötet dom emellan skapar min familjs mest sönderlästa barnbok.Vi har haft många samtal runt bilderna och läst, pekat, skrattat och funderat över dess innehåll.



Örnis Bilar är en underbar delikatess på litteraturbordet. Nu är linjen ren och klar, bilderna tydliga och väl utvecklade, renskalade men fyllda av värme humor och ett stänk av både vår historia och nutid. Örni själv är förvillande lik De Geer. Som med ett upphöjt lugn löser vuxenvärldens nutidsgissel, stress. Och läser vi albumet till slut så får vi några visdomsord på köpet. Örnis bilar ska finnas hemma hos varje barnfamilj, punkt slut.

En trollkarl i Stockholm  av Jan Lööf utgiven 1966 av Raben & Sjögren
Örnis bilar av Carl Johan De Geeer och jan Lööf utgiven 1994 av Bonnier Carlsen

Bildglädje Stefan

tisdag 13 september 2011

Jan Lööf, en linjes betydelse del 1


så spännande att det brister!



I mitten av 70-talet såg jag fram emot torsdagen, då fick vi veckopeng. Morsan vände ut och in på börsen och ut ramla två kronor och femtio öre. Det räckte till en bamse eller fantomen, pluss lite godis. Fast just denna vecka tummade jag nyfiket på ett litet album. Felix och det stora upproret. "En svensk Tintin" stod det på omslaget, det väckte min nyfikenhet. Teckningarna var luftiga, skurkarna skurklika och fantasin flödande. Men.. men prislappen ...4 kr och 70 öre.

Jag klämde en stund på mina mynt innan jag godissugen gick hem och inväntade nästa Torsdag. Sedan dess har jag haft ett varmt hjärta för Jan Lööf och hans figurer. Albumet blev sönderläst och är idag försvunnet, men jag har några andra liggande och dom berör mig fortfarande, vad är det med barndommen som etsar sig så fast inom oss?





Jag hade läst något äventyr med Felix innan jag köpte hans album, i en veckortidning, kanske Allers som fanns hemma hos min Farmor, men framför allt i serietidningen Seriepressen. Felix skapades i slutet av 60-talet av den begåvade Jan Lööf, bördig från Trollhättan.

ur Seriepressen.



Jan Lööf leder oss rakt igenom vindlande äventyr där vi lika gärna kan möta, fantomen som buffalo bill, varulvar eller Toby den vita elfanten. Fantasin sprutar ur rutorna och som ung grabb drabbades man obarmhärtigt av de rena linjerna som förde oss genom skrotupplag, längs gamla gator och till exotiska öar. Figurerna kunde vara sorgliga, arga eller drabbade av någon olycka eller besatta av en passion, de kunde lyssna på argument och ändra uppfattning, beväpnade och hotfulla jättar förändrades till driftiga kämpar. Här gjordes det revolt mot förtryckare, poliser fick blåtiror och raggare hjälpte den svenske tintin.

Jag har läst hundratals fantomen, bamse eller kalle ankor, men det är Felix äventyr jag minns bäst från de unga åren. Kanske är det ljust det de ständiga överraskningarna som fångar mig. Ufo, tidsresor och knasiga bifigurer kryddar rutorna, allt är fantasifullt men tydligt, Felix neutrala personlighet gör det lätt att placera sig själv i historien. Felix följer med och handlar ibland slagkraftigt, men är oftast i bakgrunden.

Jan Lööfs Samlade verk finns utgivna av Kartago Förlag, det ska skriva om nästa gång.
Du vet väl att du kan se bilder av Jan Lööf på Göteborgs konstmuseum om en vecka, missa inte det!!!

serieglädje Stefan