Stefans Serie-Blogg....... wow... pow...smock...

torsdag 15 september 2011

Jan Lööf del 2


foto Stefan Niklasson



Ett av Jan Lööfs första alster är "en trollkarl i Stockholm" utgiven 1966 av Raben & Sjögren. Teckningarna är inspirerade av Poul Ströyer. Den rena linjen är inte på plats än. Men viljan att teckna gator och hus i fågelperspektiv finns där. Fantasin flödar om än i något långsammare tempo än i exempelvis serien Felix. Trollkarlen i sin höga hatt, polisen som förlorar och rivningskåkar, mixas med barn och glada figurer. Två pojkar och en flicka leker med trollkarlen och finns med som diskreta men glada bifigurer.



Bilderna sprakar av liv, stad möter land och en massa aktiva människor myllrar över sidorna. Det rivs och flyttas ut i samma bild och barnen tittar på. Tuschlinjen flyter med snabba linjer, linjer som inte avslutas läggs bredvid nya svepande streck. Det känns som en illustratör som du inte kan stoppa, han låter naiva drag blomma ut, flera små historier utspelar sig i bildernas marginaler, två unga pratar mellan balkong och cykel, frisören klipper till och hunden skäller.



28 år senare gör han en ny barnbok, efter ett längre uppehåll. Under sjuttiotalet var han hyperaktiv och fanns överallt, i tv, i seriealbum och ..you name it. Det nya albumet gör han tillsammans med sin vän Carl Johan De Geer. En konstnär med leksinne, eller två konstnärer med sinne för det oväntade. Mötet dom emellan skapar min familjs mest sönderlästa barnbok.Vi har haft många samtal runt bilderna och läst, pekat, skrattat och funderat över dess innehåll.



Örnis Bilar är en underbar delikatess på litteraturbordet. Nu är linjen ren och klar, bilderna tydliga och väl utvecklade, renskalade men fyllda av värme humor och ett stänk av både vår historia och nutid. Örni själv är förvillande lik De Geer. Som med ett upphöjt lugn löser vuxenvärldens nutidsgissel, stress. Och läser vi albumet till slut så får vi några visdomsord på köpet. Örnis bilar ska finnas hemma hos varje barnfamilj, punkt slut.

En trollkarl i Stockholm  av Jan Lööf utgiven 1966 av Raben & Sjögren
Örnis bilar av Carl Johan De Geeer och jan Lööf utgiven 1994 av Bonnier Carlsen

Bildglädje Stefan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar