Stefans Serie-Blogg....... wow... pow...smock...

torsdag 16 augusti 2012

Simon Sprudlar

Foto Stefan  NiklassonEn av de mest originella svenska serieskaparna tycker jag Simon Gärdenfors är. Hans album
"DÖD KOMPIS" sprudlar av skaparglädje. Figurerna är förenklade och upprepande, men inramningen gör det till en läsande fest.

Att seriemässigt behandla/bearbeta en barndomskamrats bortgång är inte bara modigt och utlämnade, utan också utmaning. Man behöver balansera tårar och vemod. Simon gör det genom att dyka rätt ner i den grafiska locken från de tidiga data/tv spel, så kallade arkadspel. Allt är genomsyrat av stiliserad grafik. Möjligen med en doft av poppigt sextiotal. En dämpad färgsättning med matt pastell, mycket vitt i blandningen och med vissa partier utan svärta. Man håller tillbaka läsningen, andas stilla och stannar på vissa sidor, gripen av berättelsen, bilderna, färgerna och imponerad av kreativiteten och variationen.

Det är inramningen som talar. Figurerna är så förenklade och många bildrutor så lika varandra att man tolkar skeendet relativt snabbt, men inramningen vibrerar och ger oss nytt syre mellan rutorna.

Den grafiska novellen har formen av en ungdomlig dagbok redan i sin yttre form, mönstret på pärmens insidor är som hämtade ur en barndomens tid, som en dåtida kompisbok, där ens vänner skulle fylla i intressen och favoriter. Det är proffsigt att hålla en hög nivå rakt igenom.

Se till och läs boken.

Död Kompis av Simon Gärdenfors, utgiven av Egmont Kärnan, 2012

omdöme 5/5

seriekänsla Stefan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar