Stefans Serie-Blogg....... wow... pow...smock...

onsdag 23 oktober 2013

Grattis till en av de stora...

En av mina favoriter fyller 80 år, grattis Rolf G  Foto Stefan Niklasson


Nu i dagarna fyller Serietecknaren och illustratören Rolf Gohs 80 år, det är värt att notera.
Därför att Rolf är en av Sveriges mest meriterade serieskapare, en av de få stora som kan prestera på bredden. Mest känd är han kanske för den fantastiska Mystiska Tvåan och sina många många många fantomen omslag. Ingen kan räkna så långt som till det antal serietidningsomslag han klämt ur sig under sina 80 år.

Om man som Rolf är född i Estland och uppväxt i Polen under andra världskriget, har man säkert flera mörka minnen med sig i bagaget när man kommer till Sverige 1946. Rolf har gjort en serie om ett barns stränga uppväxt i ett nazisthem. Kanske är det en spegling av sin egen historia. Rastlös lämnade han den svenska skolan och som 16åring fick han börja arbeta på en serieförlag. Som Atljetecknare får man fylla ut redigerade bilder, teckna till någon yta och se till att materialet fungerar innan de går till tryck. Här lär han sig grunderna i tecknandet och serieberättande.ett original från 1953, från min samling. foto stefan niklasson
För mig är han skaparen som sätter Mystiska tvåan på plats. En serie som jag läste med stor förtjusning under 70-talet. Här hittar vi bakgator, rivningsfärdiga hus och människor som kliver fram ur skuggor och ensamhet, dockmakare, förälder i fängelse, en kompis som inte är svensk, klottrade väggar, poliser som ser ut som dom man ser på gatan, osv. Rolf Gohs bygger upp en värld som det är spännande att besöka. Förorten får ett ansikte och den realistiska socialserien sin allra starkaste gestaltning. Jag fick här läsa om andra unga människor som liksom jag bodde i en trappuppgång och var bekant med doften av lim, hårborste i jeansvästen och attityder präglade av fattigdom eller droger. Detta är Hans stora konstnärliga gärning. Som skildrare av vardagen och den problematik som mötte oss unga via löpsedlar, tv-nyheter och radikala lärare.

Serien Mystiska 2:an har många olika tolkningar, dels anser jag att den handlar om barnets rätt att tänka själv och bli tagen på allvar. Något som inte var givet under tidigt 70-tal. Hur hanterar barn frihet? hur uppfostrar man sig själv? Även om de vuxna finns där i närheten så kanske det inte finns någon djupare dialog mellan barnet och den vuxne. Många av oss som växte upp bland höghusen spenderade mycket tid ute, där hände det saker, som vuxna inte såg eller inte ville se, eller helt enkelt inte brydde sig om så mycket. Då fick vi unga tolka, agera och ordna själv. Här förmedlar Rolf Gohs något, han uppehåller sig vid barnet/ungdommen och lyfter fram ett kritiskt förhållningssätt, det är ju egentligen skolans ansvar, men han gör det så mycket bättre. Jag tackar för lektionen.


Mystiska tvåan handlade om, drogproblematik, korruption, och alternativa funderingar. Men det handlade framför allt om ungdomlig förbättrariver och kärlek. Pojkar som tog sina första romantiska kliv. Läsarna funderade mer än en gång om det fanns en homosexuell underton i serien. Jag funderade inte då, under 70-talet på de små jeansen och de markerade unga skreven. Rolf Gohs bekräftade de spekulationerna under 80 talet genom att göra ett sista äventyr(?) med Mystiska tvåan, där de två unga pojkarna äntligen fick sin filmkyss.Att Rolf Gohs är bekväm med den manliga kroppen kan väl förklara de oerhört många fantomen omslagen. En tight dräkt som lyfter fram kroppen Det är sällan Rolf fyller utrymmet med kvinnlighet, han utmanar med sitt skapande, på flera sätt. Det är en enorm produktion som ligger i hans livskugga, han har tecknat Pelle Svanlös, Kilroy, Mannen från Claa, Fantomen, Mystiska 2:an och ytterligare några längre serier under senare år. Huvudsakligen har han blivit publicerad i fantomen, men även i egen tidning under 70-talet.(mystiska 2:an)

Det är något speciellt med hans tunga svarta ytor, grafisk tydlighet blir till ett kraftfullt och energiskt innehåll. Han tecknade figurerna i dramatiska poseringar, som marvelfigurer, men ändå långt därifrån. Genom att luta bilderna, genom att vinkla verkligheten skapades fart, rörelse och energi i serierutorna. Närbilder varvas med stora miljöbeskrivningar, Rolf Gohs seriesidor är stor konst och ett väl utfört hantverk.

Fanart  Mystiska 2:an


Tillsammans med Jan Lööf och Runde Andreasson skapade han under 70-talet serier som ingen kund missa. På den tiden läste de flesta barnen/ungdomarna serier. Rolf har satt djupa spår bland de serietecknare som kom efter. Jag tror han har banat väg för mycket av den självbiografiska våg som kom under 80-90-talet.

För dig som vill läsa kan jag rekommendera samlingsutgåvan som Epix förlag gav ut. 

serieungdom Stefan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar