Stefans Serie-Blogg....... wow... pow...smock...

tisdag 1 oktober 2013

Tre scener från bokmässan 13Bokmässan i Göteborg är en trevlig mötesplats för seriekulturens figurer. Jag valde att åka dit på söndagen och valde tre traditionella fördjupningar inom svenska serier. Seriefrämjandet erbjöd en seriescen där olika projekt presenterades. Jag gästade de tre sista under söndagen. Men före det hann jag besöka Kvarnby folkhögskolas lilla monter. Jag brukar köpa några av deras fanzine för att få en uppfattning om vad som komma skall inom svenska serier. Kvarnby är en mycket bra utbildning för den som vill lära sig seriehantverket. Tyvärr ville eleverna inte vara med på bild. Så jag inleder med bilder från seriescenen istället.

Foto Stefan Niklasson, Oskar  Ekman och Carolina Ståhlberg presenterar Bleckmossen


Serien Bleckmossen har gått i kamratposten under några år, nu när de ges ut i album är de delvis omtecknade av Carolina Ståhlberg, författaren Oskar Ekman berättade tillsammans med den glada ”Carromic”om hur de jobbar fram sina historier. Ibland har de tagit hjälp av kamratpostens läsare för att utveckla nya figurer. Serien görs i japansk stil och har en yngre målgrupp. Det finns rikligt med personligheter i serien och den tecknas drivet och livligt. Det ser bra ut. Läs gärnamer via denna länk.

Jimmy Wallin skriver manus till 91:an


Nästa filur upp på scen var Jimmy Wallin, som är en produktiv serieförfattare med många meriter. ( utgivare av the walking dead och författare för Bamse ex) Han berättar med glimten i ögat om en förfrågan om att skriva manus för 91:an, något han först sagt nej till. Bland annat eftersom han inte gjort lumpen, och dessutom inte riktigt uppskattat det snäva fält som den traditionella 91:an erbjuder. Nu har man en ny redaktion på tidningen och vissa idéer finns om förändringar, bland annat kan man nu se längre sammanhållna serier. När Jimmy återigen fick frågan med tillägget att man nu vill utforma en serie som är mer som en europeisk humorserie. (av belgiska mått) nappade han och började fundera över hur han kunde plocka ut 91:an och 87:an ur regementet. I många berättelser placeras hjälten på ett tåg ex Tintin och den svarta ön, där finns bakgrunder, fart och utrymme för action och spänning.

Så 91: och 87:an får alltså ut och åka tåg där den snälle 91:an hittar en docka som han naturligtvis måste lämna till det barn som glömt kvar den. Men det är något skumt med dockan, och några skurkar börjar jakten på leksaken. Tecknare, Alan Kamieniarczyk, sätter en bra form på den nya stilen och den gamla fyrkanten 91:an börjar andas ny luft. Det här låter bra tycker jag och följer fortsättningen med spänning.

Vresig unge under leverans...


Dessutom serverade Jimmy en nyhet, det blir mer manus från honom, han kommer att göra 87:ans bakgrund, vi får följa hans barndom och det första frisörbesöket. Vi får väl se framöver vad detta leder till, tills vidare får ni hålla till goda med en bild från seriescenen

mest publik drog Fantomen, då fantomen talar lyssnar man...gammalt mässordspråk.


En annan nyhet från mässan var Fantomen tidningen som plockar in nya svenska original serier, det har jag skrivit om förut, men här får ni en bild av tre blivande storheter inom fantomenkreatörerna. Manusförfattaren Jens Hansegård sitter till vänster, i mitten Norsman tecknaren Henrik Jonsson, som ska börja teckna fantomenäventyr, och tidningens nya redaktör Mikael Sol sitter till höger.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar