Stefans Serie-Blogg....... wow... pow...smock...

torsdag 26 december 2013

God humor och ett gott nytt skratt 2014!

Foto Stefan Niklasson


Det är mellan dagar och jag tar en paus och läser lite. Julalbum med Kronblom, Lilla Fridolf och "Uti vår Hage", serietidningen Uti vår hage slank med av bara farten. Pluss två seriealbum från året, Charlie Christensens Arne Anka och David Nessle´s Proggproletär bildar en manlig humor avslutning på 2013.

Kronblom återskapar en varm känsla av humor, inga överraskningar men han är en vän som man gärna plockar fram runt julen. Lilla Fridolf är även det en bekant, men här tycker jag humorn slirar i allt för bekanta spår, jag saknar Torsten Bjarres tidiga teckningar, då varje ruta var en bild, där komposition och atmosfär skapades av en skicklig tecknarlinje. Nuvarande team lyckas inte matcha sin historia och skapar inget nytt. Där Kronblom vinner på lekfullhet och saknar Fridolf spontan enkelhet, Anders Persson plockar upp det slarvigt enkla från Elmer Blombergs sista år, istället för att själv jobba fram välkomponerade och atmosfär skapande bilder. Just det är Krister Petterson en mästare i. Han tycks inte tröttna på att anstränga sig och briljerar i mästerlighet i sin tidning Uti vår hage. Julalbumet är dock gammal skåpmat.

Charlie Christensen har länge levererat manlig humor från storstadsbarer. Ända sedan debuten 1979 har han ständigt bevisat att han är en våra skickligaste tecknare. Det nu utgivna albumet visar upp Arne Anka både med trötta och oinspirerade linjer och varierat med fullständigt bländande tekniska teckningar. Kanske är det i någon slags inspiration som han bjuder på briljans, och kanske är det dom dåliga dagarna som syns mellan varven. Stilen är ojämn, formen för Arne Anka är numera relativt upprepande, stadsbild med Arne och Krille på våg till krogen, inne på krogen och gående där ifrån, där har ni tre av fyra bilder. Det är mycket text, arga budskap och rå politik rakt upp o ner. Här lindas det inte in och här skrivs inga idéer om i poetiska rader. Stenhårt slår Arnes tydliga rallarsvingar. Det är han och den där andra stockholmaren, Rocky som med alkoholen som bästa vän formulerar sitt fyllesnacket/åsikt. Det finns absolut en humor, det finns absolut ett vettigt innehåll, det rör absolut mina mungipor uppåt men det blir lika absolut, lite för enformigt.

Om Rocky och Arne är de manliga alkoholförtärarnas förebilder så är en annan figur i Tidningen "Uti vår hage", nämligen Elvis, en något mer lättsam och kanske mer jämförbar med den svenska traditionella humorstilen. Den handlar om ett par, en man och en kvinna som lever sitt liv, inte på krogen eller i polarnas soffor, utan mer i hemmet med både katt och mysungar. Här är det lättare att relatera och känna igen sig, kanske är det därför jag gillar Elvis lite bättre, även om Cronstam skulle kunna slipa sin linjeföring och bli mer genomarbetad, man behöver ju inte alltid välja kortaste vägen mellan två serierutor.

David Nessle avviker från de här ironiska och rallarsvingande besserwissrarna med en annan humor. Här finns spåren av Joakim Lindengren inte bara i humorn utan även i upplägg och utförande. Han leker med gamla superhjältar och genusperspektiv. Han skapar tio sidor långa humoristiska berättelser där satiren och ordvitsar för en bärande betydelse, albumet är en samling av tidigare publicerade saker, men det är kul och kan värma vem som helst med tillgång till humorn en kall juldag. Den maskerade superhjälten är en gammal proggare, vars hjärta dunkar till vänster. Det vimlar av kopplingar till politiken och populärkulturen. Den fyndiga ordleken i boktitel, kan verka svårbegriplig, men kopplar man det till det amerikanska stålmannens valspråk om kampen mot ondskan, "The never ending battle", så faller ett göteborgskt leende på läpparna.

Den maskerade proggarens oändliga jamsession av David Nessle, utgiven av Galago 2013.
Arne Anka, utsikt från en svamp av Charlie Christensen, utgiven av Kartago 2013
Uti vår hage, nr 6 2014, och julalbum 2013 utgiven av Semic/Egmont 2013
Kronblom julalbum 2013 av Gunnar Persson
Lilla Fridolf julalbum 2013 avAnders Persson och Leif Burgendorff, utgiven 2013 av Semic/Egmont

en God fortsättning till er som läser, hälsar stefan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar