Stefans Serie-Blogg....... wow... pow...smock...

lördag 25 augusti 2012

Utopi bär frukt...

Foto Stefan Niklasson


Serier jag vill läsa.

I Utopi nr 6, hittar jag serier jag vill läsa, flera stycken, nästan alla. En härlig rivstart med Dennis Gustafsson, en behaglig växel upp med Peter Bergting, en skön färd på gammal väg med Karl Jonsson, lite stämningsfull skogsväg med Nancy Pena, också den vackra slingriga stigen fram till huset med Maria Fröhlich, till slut inbromsningen vid lasbilsverktaden av Anders Vegh Blidlöv.

Det är resa värd sina pengar som Utopi nr 6 bjuder på. Bilderna är allt mer skickligt framställda, flytet allt bättre i berättelserna, och svenska serieskapare kliver fram som aldrig förr. Efter förra numrets besvikelse är dom tillbaka med skapar lust och kärlek till bilden och texten. Utopi är ett magasin som kanske söker sin form, man smäller in lite noveller, naturligtvis vasst illustrerade, man lägger in lite förklarande och presenterande texter, som en karta under bildresan, det är bra, tidningen prövar sig fram.

Serien Viktor Kasparsson känns väldigt europeisk, som att läsa Epix på 90-talet, där en del europeiska serier frodades. Lantligt med fårade ansikten och en tydlig svärta i miljöerna, jag tänker lite på Enki Bilal, och lite Tardi.
Något som slår mig när jag bläddrar i tidningen är att de kvinnliga serieskaparna blir mer poetiska, vackra i ett mer sparsmakat bildspråk. Sofia Falkenheim är sökande i sina texter och figurerna fyllda av charm, utan att för den skull bli tama. Maria Frölich berättar mycket utan ord, blickar och känslor varvas med vassa svärd. Medan de manliga Karl J och Dennis G frossar i action och äventyr och kliver direkt in i fart. Bergting blir något mellanting. Några av de kvinnliga dröjer lite i steget och ger sig tid att fundera, ibland över flera rutor, hela sidor. Hos Karl finns det dramatik i varje bild, i Sofia talar luften, som en ljum bris över sundet.

Jag gillar knegaren av Anders Vegh Blidlöv, det är teckningarna som tar tag i mig och lockar mig att vända blad. Blickarna för handlingen framåt och man läser utan att bromsa. För mig är Anders en ny bekantskap, och jag tänker att här lyckas Utopi fång upp ännu en begåvad kreatör, hur många finns det där ute, och det viktigaste av allt, det blir väl ett nummer sju?

Seriekärlek Stefan

omdöme 5/5

2 kommentarer:

  1. Roligt att du gillade knegaren!

    SvaraRadera
  2. hej Anders!
    det är lätt att gilla knegaren!
    jag kollade på din hemsida, din trailer lovar gott... lycka till med den.

    SvaraRadera