Stefans Serie-Blogg....... wow... pow...smock...

söndag 10 juli 2011

Skuggor över idyllen

Foto Stefan NiklassonNär Joe Kubert gjorde serienovellen ”fax from sarajevo” hade han mer än 50 år av serieskapande bakom sig. Han hade flera gånger skildrat krig ur olika perspektiv, både som underhållning för unga och i en mer ”dokumentär” ton. Men här möter traditionell amerikansk seriekunnande en av Europas tragedier. Hans perspektiv och bildspråk skiljer sig tydligt från exempelvis Joe Sacco som ju också skildrat samma inbördeskrig. Kubert skildrar familjen och hur de alla påverkas. Levande människor kliver fram ur krigets skuggiga partier. 

Det handlar i grund och botten om etnisk rensning, något vi i Europa testat tidigare. Men vissa idéer är tyvärr långlivade och ännu 19 år efter försöker vi med rättegångar närma oss, belysa eller förstå det som splittrade forna Jugoslavien. Joe Kubert vars föräldrar lämnade polen 1926 kunde naturligtvis känna historien upprepa sig.

Det är en sann historia som växer fram, en vän till familjen Kubert blir fast i Sarajevo under kriget och han kommunicerar via fax med sin omvärld. Det blir ett äventyr av verkligheten och Joe använder sin rutin för att berätta för oss om vår samtid. Det är klart läsvärt och albumet är en av hans bästa. Efter framgången med denna serienovell gjorde Kubert flera nya noveller, och har då tagit ut svängarna mer i sitt grafiska berättande, experimenterat mer med skissliknande bilder och ett friare berättande. Men här är han fortfarande en traditionell serieskapare som levererar en engagerad berättelse.

Det här en seriebok som du bör leta upp och läsa. Oavsett perspektiv och agenda så är det här något som griper tag i en.

Serieglädje Stefan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar