Stefans Serie-Blogg....... wow... pow...smock...

fredag 10 maj 2013

superfredag del 3

Foto Stefan NiklassonThe Blue Beetle skapades 1939, några månader efter Batmans debut. Som figur hade han till en början flera likheter med Batman. Han saknade superkrafter och försökte skrämma skurkarna. Vem var då denna hemlighetsfulle blå skalbagge? En patrullerande polis vid namn Dan Garett som vid behov, klädde om och fångade skurkar. När serien utvecklades fick han mer krafter, en skottsäker dräkt och när han stoppade i sig den mystiska vätskan vitamin 2x utvecklade han superkrafter.

Sida ur Veckans Äventyr nr 39 1941


Redan 1941 kan man läsa om den blå skalbaggen i Sverige. Tidningen "Veckans äventyr" publicerade 2 sidor i varje nummer. ( Där hittade man förresten även stålmannen, då kallad Titanen från Krypton). Serien tecknades av Charles Nicholas Wojtkoski, under signaturen Charles Nicholas.
Han var ingen lysande tecknare, men serien låg väl med sin tid, flickorna stod bundna i källaren, skurkarna sköt med vanliga pistoler och hjälten bar ögonbindel. Den blå baggen publicerades i Sverige under flera år. I USA har den kommit och gått under årtiondena.

Den gick som radioprogram, kolla gärna in följande länk så kan du lyssna på serieäventyr från 40-talet. Dramtiska röster, skivknaster och hockeypiano. Underhållande vilken fredagskväll som helst.
Jag kan bjuda på en skön bild från 1986, då ingick han i Justice Leage, ja vad ska man säga, inte skrämmer han väl skurkarna direkt. Kanske skulle han kunna kvala in bland de svenska backhopparna. Men han hade liksom Batman hjälpmedel och flygande leksaker, som möjligen höjde coolhetsfaktorn lite. Tio år senare hade han tuffat till sig betydligt och fick vara med i den läsvärda "Kingdom Come" nu har en vassare utrustning och skidhopparlocken ett minne blott.

ur "kingdom Come" blå baggen under Batman till vänster.


Nyligen har man hettat upp pannan lite och placerat honom som en ungdom med vardagliga problem, bosatt i El Paso i Texas. Jaime Reyes är en tonåring som vill hjälpa sin pappa i garaget, men det får han inte, skolan ska gå först. Det är en artig och väluppfostrad son som gör som sina föräldrar säger. Men en dag hittar han en skalbagge, en skarabe. Via den får han krafter, rustning och en minneslucka på ett år...

Jag vågar säga att den blå baggen i denna version är bättre än de tidigare. Det är en serie som har sina poänger. En gammal hjälte stöps om i ny form. Figurerna runt omkring känns relativt trovärdiga, även om manuset som helhet inte är helt lyckat, det brister i logiken ibland och en del missar kan man hitta. Det är inte bra. Men en del bra teckningar lyfter det hela litet.

Ur Blue Beetle nr 1   2006


Blue Beetle är skriven av Keith Giffen & John Rogers. De första avsnitten är tecknade av Cully Hamner. Teckningsstilen är anpassad för ungdom. Det är snyggt, rent och tydligt, inget nyskapande, utan här är man nöjd med hantverket. Seriesidorna är lite ojämna i sin kvalitet, en del känns som dom gjorda under tidspress, andra har bra miljöbeskrivningar och figurerna görs med känsla.
Jag har läst de 11 första numren. I exempelvis nr 8 är teckningsstilen mer stiliserad och färgglad, som en animerad film, i nr 5 som tecknas av Rouleau skapar en mer dyster och mörk stämning. Nr 9 som också tecknas av Rouleau har en tydlig mangakänsla. Gillar du variation så är det här något för dig.

Blå Baggen in action


Huvudpersonen Jaime, går i skolan och har vänner. Han berättar för dom om sina upplevelser, hans vardag är ganska stor del av berättelsen. Skolan, föräldrar och gängtryck finns runtomkring.En del schabloner blommar upp men hans liv har också sina poänger, som sagt inget direkt nyskapande med ändå en ok serie.

superkärlek stefan
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar