Stefans Serie-Blogg....... wow... pow...smock...

tisdag 19 juli 2011

snygga linjer och friska färger


Foto Stefan Niklasson


Dom senaste åren har det hänt mycket bland svenska serieskapare. På 70-talet tillverkades det många olika fanzine. Flera av de som publicerades sig där hamnade sedan på olika serieredaktioner, men serie album blev det sällan. Sedan dess har det skapats utbildningar på folkhögskolor och Universitet om serier och bildskapande. Det leder naturligtvis framåt, den svenska seriekulturen är idag bredare och mer kunnig än någonsin tidigare. Och det finns flera små förlag som lyfter fram bra kreatörer.
Ola skogäng gjorde för några år sedan serier i tidningen Smart, som kom ut 2005 med några nummer. Man har kunnat läsa hans alster i serietidningen Nemi. Men han finns oxå frisläppt på egen i hand i den sköna serienovellen "De förlorade sidornas bok" här blommar han upp och dra till med en historia som hämtar kraft och inspiration från så olika kreatörer som Herge, Tardi och Mignola, blandar du dom tre då får du en inspirerad Ola Skogäng som bjuder oss ockulta historier med både mystik och en försiktig social klang.

Färgläggningen är frisk och sätter liv i de rena och vackra linjerna. Hans variation av perspektiv och övergångar mellan när och miljöbilder, håller mig lätt fängslad, inte bara för att det är vackert, utan även för det sköna flytet mellan bilderna. Det är ett nöje att läsa en som gjort sig mödan att lära sig hantverket. Här bildar Ola Skogäng tillsammans med flera andra svenska serieskapare en ny blomstertid för serier, Kjällblad, Bergting, Åsa Ekström och Malin Biller tar plats genom sina kunskaper.

Serie-novellen är bra upplagd, det börjar med några frågetecken (vi blir nyfikna/konfunderade)
sedan lite social verklighet (vi känner igen oss) skruva till historien med skumma magiker och ockulta figurer, mixa alltihop med någon bra vändning/överraskning och du har en läsvärd historia.
Snyggt jobbat Ola, jag vill ha mer...

Theos Okulta kuriositeter DE FÖRLORADE SIDORNAS BOK av Ola skogäng utgiven 2010 av Ekholm & Tegebjer förlags AB.

serieglädje Stefan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar