Stefans Serie-Blogg....... wow... pow...smock...

onsdag 20 juli 2011

Ett nummer du mins

foto Stefan NiklassonTomas Ott gör det annorlunda, en serie utan pratbubblor och textfält. Vi får läsa bilderna och väva vår historia efter egen förmåga. Det går förvånansvärt lätt. Tomas serverar en pärla till berättelse, där vi följer en medelålders bödel som efter väl utfört arbete plockar upp en lapp med siffror på från golvet. Siffrorna leder honom sedan in en underbar historia. Det går fort att läsa de framskrapade bilderna, man skrapar fram ljusa linjer på en svart bakgrund.

Det är en vacker grafisk berättelse som blir en riktigt bladvändare, nyfikna vill vi veta mer om de magiska numren. Att berätta något utan ord är mycket svårt i en serie, men Tomas Ott har tänkt igenom sina bildval och odlat tydlighet med en skicklig ljussättning. De omsorgsfulla skrafferingarna och den fina känslan för form imponerar ruta efter ruta. Miljöskildringarna av stadsmiljön är trygga i sin förenklade realism. Det får mig att tänka på Jan Lööf, som satte djupa spår i mig med sina felix äventyr på 70-talet. Tänk er någon av hans nygjorda barnböcker fast i svart vita små linjer. Det hela är mycket välgjort.

När man läst igenom boken pustar man ut och bläddrar förtjust igenom en gång till, tittar på bilderna och ler förtjust. Nöjd med sin serieupplevelse.

”numret 73304-234153-6-96-8” av Tomas Ott utgiven 2008 av Kartago förlag

Serieglädje Stefan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar