Stefans Serie-Blogg....... wow... pow...smock...

onsdag 3 augusti 2011

Amerikansk seriehistoria

Foto Stefan NiklassonJoe Simon är mest känd för att han tillsammans med Jack Kirby skapade Superhjälten Captain America. Han har tillsamans med sin son Jim skrivit sina memoarer. Den är rikligt illustrerat med massa härliga retrobilder, från en svunnen tid då hjältar massproduserades.

Ville man bli serietecknare fick man börja jobba som hantlangare/springpojk. Man kunde avancera till att få sudda bort blyertsen efter tuscharen. Nästa steg var att tuscha något som någon annan ritat. En redaktör kunde lämna ett manus till dig och be dig göra en sida eller två, för att till slut göra allt själv, skriva, skissa, teckna, och tuscha. Pratbubblor och textning var ett eget yrke. För att det skulle bli lönsamt delade man upp uppdragen på det här sättet och en serietecknare i USA på 30-40 talet fick vara mångsidig. Joe simon berättar i boken hur man skrev manus direkt på tecknarens ritpapper, en del historier improviserades fram, tempot var högt, det gällde att sälja snabbt.

Är man intresserad av seriehistoria så är det här en bok för dig, här få du dåtidens intriger och kamp för att skapa rätt säljande figur. Olika verkstäder konkurerade livligt med varandra. Många kreatörer bytte arbetsplats ofta, och bland annat får vi läsa att Stan Lee fick lära sig sudda hos Joe Simon.

Joe Simon var med och skapade den första superhjälte eran, han var med och gjorde skräck på 50-talet, krig och romantik på 60-talet, sjuk humor på 70-talet, fast då mest som redaktör. Han både skrev och tecknade men hade mest publik framgång med sitt samarbete med jack Kirby som pågick av och till under flera årtionden.

Ett helt liv bland blyerts och tusch skapar naturligtvis många varianter, det finns några sköna pärlor att hitta. Känner du till blue beetle, en av många superhjältar som kom på rad efter stålmannensuccen. Joe simon gjorde många omslag till den serietidningen. I sverige gav man under andra världskriget ut en tidskrift som innehöll några sidor serier, (Veckans äventyr) En av dom var Stålmannen som ju då var relativt ny, men den andra superhjälten "den blå skalbaggen" blev aldrig någon succe. Jag antar att den blå skalbaggen eller Blue Beetle som den heter i USA är samma skapelse. Så alla superhjätar blev inte långlivade, men Captain America står sig ju fortfarande minst sagt.

The Comicbook makers av Joe (Jim)Simon utgiven av Vanguard 2003.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar