Stefans Serie-Blogg....... wow... pow...smock...

torsdag 4 augusti 2011

En iskall patriot

Foto Stefan NiklassonCaptain America skapades redan 1941, mitt under andra världskriget. JoeSimon och Jack Kirby gjorde om en smal och spinkig man som inte fick gå med i armen, till en övermänsklig muskulös hjälte. Mästare i när kamp och med en sköld som återvände när man kastade den mot skurkarna. Vid sin sida hade han Bucky, en ung pojk som de unga läsarna skulle identifiera sig med.

Captain America gav sig på Hitler och Japaner med liv och lust. När andra världskriget tog slut, minskade intresset för denna hjälte, han sårades i kamp och föll i kallt vatten. Nedfrusen vilade han sig ända till 60 talet då han hittades av några superhjältar. Det var seriekreatören Stan lee som behövde en ledare för sin nya superhjältegrupp The Avengers. 1968 blev det dags för en egen serietidning. Serietidningen "Tales of suspens" som gått några år, döptes om till Captain America, vilket innebär att första numret är numrerat till 100.

Det som gör detta intressant är att det är Jack Kirby som tecknar. Hans förmåga att komponera figurer i bilderna är ovanligt tät, han fyller varje sida med rörelsemarkeringar, onamatopoetiska ord och dramatiska närbilder. Varierat med futristiska maskiner, vapen och galna miljöer. När man vant sig vid hans bildvärld, blir man lätt fångad och vänder blad med nyfikna fingrar.

Det är just teckningarna som gör en serietidning som denna intressant, historierna är skrivna för barn och känner du dig äldre än det så kan berättelsen bli förutsägbar. Just det är numret innehåller tre sidor som berättar hur Sub-Mariner hittar Captain America i ett isblock. Bara det gör den läsvärd. Tidningen kan du hitta på ebay. Jag hittade min på Tradera men det är inte ofta den finns där.

Captain America av Stan Lee och Jack Kirby utgiven 1968 av Marvel Comics Group.

Serieglädje Stefan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar