Stefans Serie-Blogg....... wow... pow...smock...

tisdag 2 augusti 2011

Mästerlig kompositör


Foto Stefan Niklasson


Svenska humorserier har en lång tradition, redan på 1800 talets mitt gavs det ut seriealbum som försökte roa oss. När den kolorerade veckopressen växte fram på 30-40 talet gjorde flera serier sin premiär där. 91:an, kronblom och Åsa Nisse har roat många inklämda mellan korsord och fotoreportage.

Krister Petterson gjorde en gång 91:an, men har skapat en egen figur som roar oss med charm, slapstick och igenkännande kullerbyttor. Falo är en poet, med en "relation" till en biblitekarie och med en rad färgstarka vänner runt sig. Ibland blir det riktigt roligt, ibland tycker man sig känna igen skämten. Köper man tidningen "uti vår hage" ibland så är det värt pengarna. Det finns någon slags skön värme i humorn och flera av extra serierna håller bra nivå.

Bäst gillar jag Patrik Norrmans och Ulf Granbergs Moppe och mobilen, som med sina härliga teckningar får en på gott humör, charmad vänder man blad. Serien Baldo kunde dom dock byta ut mot Safir eller något annat kul.

Omslagen är friska i sina tuschade linjer som sprattlar i sitt hantverk, Krsiter Petterson lyckas hålla en hög nivå på tecknandet inte bara i omslagen utan även i sitt vardagliga arbete med seriesidorna.
Färgläggningen bidrar i all högsta grad till upplevelsen. Anton Petterson murrar till serierutorna vilket jag tycker skapar rätt känsla för Kristers teckningar som fångar vardagens miljöer i regn, sol och snålvind.Anton håller ihop färgklangerna bra i exempelvis omslaget till nr 3/11, den bilden är dessutom väl komponerat, och tar du dig tid att leta upp de osynliga linjerna som skapar rörelsen i bilden, kan du lära dig massor om hur man bygger upp en bild.

Uti vår hage hittar du i affärernas krympande seriehyllor.

Seriecharm Stefan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar