Stefans Serie-Blogg....... wow... pow...smock...

tisdag 11 september 2012

Kanske en serie...


Shaun Tan heter en mycket kreativ man, han skapar bilder och berättelser som tänjer gränser, nyligen hittade jag ett album som heter Borttappad. Det liknar en serie, kanske också en barnbok, det finns en vuxentouch av Sven Nordkvist, på det sättet att det är mycket att upptäcka i den finurliga layouten.


Boken är utan tvekan ett litet konstverk, här blandas surrealismen och dess drömlika former med gatumiljöer som hämtade från den amerikanske målaren Hopper. Här blandas nostalgi med futurism. Det är så fantasifullt att man blir stormförtjust, man bläddrar fram och tillbaka,glömmer bort att läsa och blir sittande dregglande över sköna bilder.
som en gata av Hopper

Handlingen är inte poängen med boken, texten är skenbart enkel, men det är bilderna som berättar, du är tvungen att fylla i, och läsandet blir ett nöje. Hittar du ditt barna sinne så hittar du runt i boken. Shaun Tan svänger med linjerna, vrider gator, byggnader och tankar, allt har sin plats, alla har sin värld och med enklast tänkbara karta hittar vi fram, sedan är det bara att återvända till sin kapsylsamling, läs boken så fattar du precis.

Det här är en bok som ger dig en skön känsla.

Bort tappad av Shaun Tan utgiven av Kabusa Böcker 2011.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar