Stefans Serie-Blogg....... wow... pow...smock...

måndag 8 oktober 2012

Fantomen i brun skjorta?

Fantomen har tagit en underlig vändning och blivit djupt otrevlig i sitt bildspråk. I det senaste numret som jag köpte här i veckan så blir jag riktigt förbannad när jag läser i den. Manuset är platt, upprepande och ruskigt tråkig, men framför allt, bildspråket, den otroligt schablonartade bilderna på kineser, herre …#& har vi inte passerat trettiotalet och den tidsandan, gula kineser med stora framtänder… elaka kineser i flätor och alla med stora tänder, osv osv.


fantomen kallar en kines han just träffat för opiumrökare, en groda ur fördomsträsket, fantomen 2012?


Det har bloggats en del av Tintin äventyr på 30 talet, dom flesta av oss har förlåtit Herge dessa skapelser, framför allt har han själv ändrat och vuxit sig in i ett seriöst skapande, men för den nuvarande fantomenredaktionen är det tvärt om, den bild av fantomen som skapades på 70 talet där han på olika sätt stöttade ett Afrika i förändring har nu blivit en bakåtsträvande i en framväxande högerpopulism, där nidbilder av vissa folkslag åter tas i bruk efter att ha begravts djupt ner i den svarta myllan efter andra världskriget. Se sidan … där man lägger upp bilder på råttor, och kineser som en bildlig jämförelse, det där är inte snyggt.

så här kopplades bilder ihop på trettiotalet...och i senaste fantomen...


Fantomenredaktörer, det här är pinsamt för oss som förr i tiden läste fantomen, ni drar en respekterad figur rätt ner i en brun sörja. Ett sådant manus, med de bilderna vart leder det? vart är ni på väg, får vi snart se vår hjälte i bruna skjorta med röd armbindel eller vad är det ni håller på med. Serier ska tas på allvar och ni behöver tänka över vad ni skickar ut för signaler.

en bildsignal till fantomen redax...


Det hjälper inte att historien har ett ”gatans perspektiv” när bildassosiationerna speglar något annat. H.B som jag uppskattat tidigare har nu förpassat sig ut ur min bildvärld, tar han fantomen med sig?

2 kommentarer:

  1. Wow! Jag är förbluffad! Just bilderna med kineserna och råttorna är extremt anmärkningsvärd. Även OM det skulle vara oavsiktligt så borde redaktören ha upptäckt det i efterhand och satt stopp för det. Och de där framtänderna ...? Speciellt på kvinnan, URF! Nä fyfan, träffar jag någon som jobbar med Fantomen i den nära framtiden ska jag definitivt ta upp detta!

    /Karl Johnsson

    SvaraRadera
  2. ja det är på ett tråkigt sätt man bir förbluffad, den nya fantomenredaktionen som börjar sitt arbete med nr 1 nästa år, har lovat att det inte ska kunna ske igen...
    men jag håller absolut med dig om att redaktören borde gjort sitt arbete.

    SvaraRadera