Stefans Serie-Blogg....... wow... pow...smock...

torsdag 11 oktober 2012

Ljus och skugga

Foto Stefan Niklasson

En tecknad serie kan ibland förlora på att bli tuschad, ibland blir en serie bra först efter tuschningen. Det är inte bara tycke och smak, varje artist väljer noga det som passar berättelsen eller tecknaren bäst. Joe Kubert valde att "bara" skissa sina bilder i den vackra "Dong Xoai, Vietnam 1965" Det skapar en känsla av närhet, personerna kommer närmare läsaren, bildrutorna tas bort och berättelsen flyter fram när vi bläddrar och läser.

Elin Fahlstedt jobbar så, med finstämd penna och gråa ytor, en mjukhet som bjuder in till fantasins lätthet där ett rastlöst bildskapande, väver oss in i berättelsen. I Umbra som Kolik förlag gav ut förra året, slår Elin mig med häpnad, hennes bilder är skapade med en påfallande enkelhet och skörhet, det ser så lätt ut, man blir charmad.

Bäst blir hon med ett fåtal bilder per sida, då blir övergångarna osynliga och man läser ostörd, när bilderna blir fler, tränger berättelsen ihop sig och det stannar upp, det är som om pennan behöver utrymme, bilden blir viktig för berättandet. I Umbra verkar det som bilderna tecknats direkt, utan allt för mycket skissande, de flödar fram ur en penna som inte vill vila.

Figurerna är personligt utformade och ett ungdomligt sinne svävar över Umbra, huvudpersonen har ett temperament som skulle göra Pippi Långstrump avundsjuk, och precis som Pippi går hon sin egen väg och byter inte spår när det hettar till. Bokens jag, Ethel, ser ibland väldigt ung ut, ibland lite äldre, men det gör inget vi följer med och trivs i hennes sällskap. Hon bjuder på några överraskningar och bär på en framåtsträvande handlingskraft. Det är på flera sätt en klassisk saga där hjälten är orädd, bär på ett uupdrag/längtan och tvingas till några svåra val och insikter innan hon når sin frihet (förlåt vår frihet). men det serveras med personliga figurer och en friskt medryckande fantasi, snyggt jobbat...

Det är underhållande att läsa Umbra. Elin Fahlstedt är en ung artist, och om hon väljer att fortsätta göra serier, så har vi nog en å annan godbit framför oss som läsare. Självklart ska du unna dig serieboken Umbra.

Umbra av Elin Fahlstedt utgiven av Kolik förlag 2011
omdöme 4/5

Serieskiss Stefan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar