Stefans Serie-Blogg....... wow... pow...smock...

måndag 17 december 2012

med varma ögon..

Foto Stefan Niklasson

Li Österberg gör det rätt, hon tecknar självklart, med enkel linje som lätt löper bland bilderna. Hon berättar så man förstår, utan att tveka inför fördjupning, hon jobbar med sina bakgrunder och miljöerna kliver fram, ramar in berättandet och vi hittar något mer än vad bilden visar. Läs hennes seriebok "Med andra ögon" utgiven på Optimal press.

Det är som vanligt lite för mycket närbilder, halvbilder upprepande ansikten när svenska serietecknare gör mer eller mindre självbiografiska berättelser. Men Li Österberg klämmer in lite symbolik och bildmässiga abstraktioner, utspätt med sköna bildlekar och övergångar, Inledande serien "Gloria sit masturbationi" är lysande och klart mest läsvärd. Här används skrafferingar så seriespråket blir nyanserat och vackert. Hon kan sitt hantverk, och just det tycker jag gör serieboken läsvärd.


Tråkigast är omslaget, det har blivit platt, photoshopfärgläggningen har tagit bort känslan i teckningen, här hade jag hellre sett en av seriens vackra bilder, ex den man valt till bokens baksida. Eller den ljuvliga bilden, sist på sidan 93. Historierna hon serverar knyts löst ihop, historiska bilder kopplas andligt ihop med modern tid och moderna relationer. Kampen mellan längtan efter en nära relation och lusten att skapa sin egen värld. I serien "theia Mania" följer vi en kvinna i trettio års åldern som har svårt att kompromissa sig in en relation. Hon har problem med att känna empati och att förstå andra. Det gör det nästan omöjligt att pussla ihop en nära relation. Dialogen andas tekoppssamtal runt köksbordet, kryddat med charmiga ironier, här är det mer snack än action. Som läsare är det en trevlig stund, det är nästan så att du vill dra ut en stol och slå dig ner i köket. 
Gunnar Krantz gjorde den här typen av serier under 80-90-talet, en inre kamp om vad man behöver prioritera för att få vara en skapande människa, skapa eller gödsla relationer, båda tar tid, båda kräver tid för att nå substans. Klappar hjärtat mest när du skapar eller när du är social? Li Österberg reflekterar över detta, kopplar det till förmågor, man kan levandegöra bilder men det är svårt att närma sig en annan människa. Precis som Krantz belyser Li och levererar på djupet.
Med andra ögon visar på nedslag bland kvinnor i olika tider, alla relaterade till en besvärlig situation. Li Österberg visar oss en annan horisont, våra egna blinda fläckar länkas till andra människors synfält. Allt blottläggs med utmejslade linjer och glimten i ögat, en varm blick är aldrig långt borta, även om tårar skymmer sikten ibland.Med andra ögon av Li Österberg, utgiven av Optimal press 2011.
omdöme 4/5
seriesociala Stefan1 kommentar: