Stefans Serie-Blogg....... wow... pow...smock...

söndag 5 maj 2013

Mixade serier

Foto Stefan Niklasson
Pelle Forshed har gjort en underbar seriebok som heter "De anhöriga" Det är något så ovanligt som en serieroman med rötterna hos en arbetande människa. Huvudpersonen Pelle jobbar inom hemtjänsten, och vi som läser får följa honom genom vardagliga och absurda situationer. Det mesta av handlingen utspelar sig under hans arbete. Pelle gör en del val inom arbetet, inte alltid korrekt och sympatiskt, kanske är det tidspress som gör att han väljer enkla och snabba vägar. Hans kunder får inte alltid rätt service. Två anhöriga till en av de han sköter om, klagar och synar honom noga. De gnälliga har naturligtvis inte helt rent mjöl i sina påsar och vi  får även följa ett medelålders par och se deras liv.

Formen är enkel, fyra rutor på varje sida, utan variation. Det som varieras är valet av synvinkel, ibland är vi betraktare utifrån, ibland har vi Pelle i fokus och ibland en vårdtagare. Det finns en enkelhet som fungerar väl. Teckningarna är i samma anda, den rena linjen skildrar med ett poetiskt vemod, varje sekvens. Det är ont om glada människor, humorn finns i små gester och diskreta miner. Berättelsen formar sig långsamt. Det är på många sätt en ärlig berättelse, en betraktelse som känns äkta och levande. Det lönar sig att läsa "De anhöriga" Du får en glimt av en arbetande människa. Du får själv fundera över var gränserna går för ett bra arbete. Vilka möjligheter som finns, eller kanske snarare bristen på avlönad tid, och som en konsekvens av det, brist på möjligheter till en bra vård i livets slutskede. Det här är en serie som behövs.

Jag har också läst Nina Hemmingssons "Det är svårt att vara Elvis i Uppsala"  En samlingsvolym med utvalda serier från 2004 till 20112. Serierna är självutlämnande och fyllda av en berättares djärvhet. Nakna upplevelser som börjar och slutar tvärt. Ibland känns det poänglöst, ibland känns det pricksäkert och ärligt. Ibland skrattar jag och uppskattar de livfulla bilderna, ibland känns det allt för mycket som en serie av en kvinna för kvinnor.

Det är något tragiskt över den svart vita grafiken, det är skarpa och raka linjer, driven förenkling som får oss att fokusera på orden och kropparna, som stela talar utan ord. Ett mörker som är svårt att lämna när man lagt boken ifrån sig. Har du en dragning åt mörka betraktelser så har du en tjock seriebok att skaffa dig. Personligen tycker jag att en del av historierna blixtrar till och blir viktiga ljus i mörkret, men en del av historierna når inte fram till mig.

Ok nu har vi ångan uppe så vi slår väl till med en bok till, ännu en tjock seriebok. "The Best american comics 2011" Den hittade jag inne på Göteborgs konstmuseum som har en riktigt fin bokhandel. Alison Bechdel har gjort ett urval av seriösa amerikanska serienoveller. Urvalet är mycket bra, och du får många fina betraktelser att ta dig igenom. En del serier är klassiskt amerikansk underground, skolgång, öldrickande och röka på. Men det är mer än så som erbjuds. Några kreatörer känner jag igen, ex Joe Sacco och Jaime Hernandez, dom håller hög klass. Nya trevliga läsupplevelser som "Abby´s road" av Noah van Sciver och den underfundiga "Anatomy of a pratfall" av peter och Maria Hoey, som blev något av en favorit.

Härliga bilder får du i "the pterodactyl hunters in the gilded city" Bilderna är charmiga och med livliga linjer som leker med läsaren. En underlig men trevlig läsning, man vill se mer. Novellen Winter fångar en vemodig stämning i sin lågmälda historia, där du själv får knyta ihop trådarna. Några ungdomar cyklar hem, en av dom blir sittande på trottoaren och fattar ett beslut. Danica Novgordoff, Benjamin Percy och James Ponsoldt skapar bra tillsammans. Det känns som om man kliver rätt in i en berättelse, och man får absolut en känsla av att det finns en fortsättning. Ett smakprov. Kanske letar jag upp några av kreatörerna på nätet. En del serier i albumet  är skittråkiga eller svårbegripliga. Men så ska det ju var i ett urval. Spring gärna till Göteborgs konstmuseum och köp boken.


The best american comics 2011 utgiven av Hougton Mifflin harcourt 2011.

Nina Hemmingsson  det är svårt att vara Elvis i Uppsala  utgiven av Kartago förlag 2012

Pelle Forshed De anhöriga utgiven av Kartago förlag 2012seriekärlek Stefan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar