Stefans Serie-Blogg....... wow... pow...smock...

tisdag 18 mars 2014

Vem älskar Superman?

Foto Stefan Niklasson


Ställer man frågor om livet till Stålmannen så låter det som när en scout svarar sin ledare, eller som något en djupt religiös svarar sin församling, eller som något miss world skulle säga i en skönhetstävling. När det låter på det viset så måste jag till slut fråga mig själv, varför jag fortsätter läsa Superman.

Batman tycks fungera bättre i Sverige. Filmerna har gett oss action, teknikleksaker och elaka skurkar, där Jokern har en given plats. Stålmannen har också leksaker, elaka skurkar och starka intriger. Men när Batman dyker upp ur skuggorna, mörk som natten, och arbetar med metoder på gränsen till det olagliga. Då har alltid superman, färgsprakande dräkt med en cape som ingen kan missa, han flyger gärna i dagsljus och ser ut att gilla läget. Batman ler inte.

Superman definieras dessutom som den amerikanska drömmen, blå, vit och röd, the american way, osv. Batman klär i svart, precis som svenska kulturarbetare, arkitekter, filmvetare och konstnärer. Jag har många gånger protesterat mot USA, dess sheriffbeteende och deras dubbelmoral. Men jag gillar Superman.

Författaren Larry Tye har skrivit en detaljerad bok om supermans historia, här får du svar på många funderingar, och den är verkligen läsvärd för den som vill nörda ner sig i Stålmannen, här följer några funderingar runt innehållet i boken.

Varför är Superman så vänlig, godhjärtad och evig i sin kamp mot ondskan. De flesta som skriver om superman nämner hans uppfostran. Hans fosterföräldrar nämns under de tio första åren kort och gott som the Kents. Vintern 1948 nämns de vid namn första gången, de heter då John och Mary. Under 50 talet fick de sina nuvarande namn, Martha och Jonathan. När stålmannen växte upp präntade fosterföräldrarna in hans kommande mission. På sin dödsbädd säger Jonathan till sin adoptivson, Ingen människa har dina krafter, du kan använda dom som en mäktig kraft för det goda. Det finns onda människor, kriminella som utnyttjar anständiga människor! Du måste bekämpa dom.. i samarbete med lagen. Här läggs grunden för den eviga kampen mot ondskan.

Läsaren av den amerikanska Superman under 40-50 talet var ett barn, 6-11 år, över 90 % av de amerikanska pojkarna och flickorna läste om stålmannen. Man gav ut flera olika superman serietidningar. Det gjordes radioprogram som fick oerhört många lyssnare och även den då nya mediaformen tv program skapades. I all denna produktion växte en motsägelsefull bild av superman fram. I radioprogrammet gjordes han lite mer mänsklig genom att han växte upp som ett vanligt barn och fick sina krafter under de tidiga tonåren, samtidigt så såldes det tidningar där stålpojken flög runt i färgglad s-dräkt , medan originalet fick sin kostym först som vuxen. I slutet av 40-talet blev han mer muskulös och med starkare manliga drag i ansiktet. Då hade han utvecklats från en ung man som kunde hoppa över höghus till en bredbringad hjälte som flög.Foto Stefan Niklasson


I boken Superman av Larry Tye, kan man läsa om serieskaparnas bakgrund. Jerry Siegels föräldrar kom från östra Europa, de var fattiga och kämpade hårt i sitt nya land. Jerry som var Judisk kände av särbehandlingen av fattiga människor under sin skolgång. Han blev illa utsatt av mobbare och drömde mer än en gång om att kunna ta sig därifrån, flyga iväg... Han var för blyg för att våga tilltala Louis som han var förälskad i. Och andra flickor visade heller inget intresse. Han skriver om det här tonårstankarna och funderar över att han inte valt sitt utseende, sin kropp, sin näsa eller sin axelbredd.
Jerry tog sin flykt från verkligheten via böcker. Science fiction gav honom ett alternativ till klassrummet och rasterna. Jerrys pappa som drev en liten butik med begagnade kläder blev utsatt för ett rån, han fick problem med hjärtat och dog. Jerry tog hans död hårt. Något år därefter skapade han "the Superman" en kraftfull man med ambitionen att här ska över världen, han hade exceptionell styrka, röntgenblick och kunde läsa andra människors tankar. Några månader senare hade han bearbetat och skrivit om Superman. Nu fanns en skottsäker hämnare som bekämpade översittare, han får damers hjärtan att slå och han använder sina krafter för att göra gott. Fröet till vår hjälte var nu sått.

Jerry möter Joe Shuster och de får till slut sin hjälte publicerad, under flera år lever de på att producera Superman. Men rättigheterna hamnar hos affärsmän. Under de kommande åren skulle det bli mycket stridigheter och bråk runt alla de pengar som serieförlagen drog in på De unga pojkarnas skapelse. Kreatörerna själva gick 30 år senare utan arbete och pengar. Den amerikanska Kapitalismen verklighet? Läs om detta och mer i den välskrivna boken Superman, the high-flying history of americas most enduring hero, skriven av Larry Tye. Boken innehåller mycket fakta, och vill du ha klarhet i något från superman världen så är det här boken för dig, den är skriven med ett stort hjärta för figuren.

Clark Kent är döpt efter två olika filmstjärnor. Hans etniska bakgrund är från en annan planet, planeten Krypton. Hans Kryptoniska namn är Kal-El, ordet el är hämtat från judendomen, det är ett språkligt tillägg ett så kallat Suffix, som exempelvis, Isra- el, profeten samu- el eller Dani- el, det betyder Gud.
Kal liknar det hebreiska ordet för röst eller vessel. En vanlig jämförelse är att man liknar Superman med Moses, båda placeras i en främmande farkost och hamnar hos fosterföräldrar, de fördes iväg för att undkomma undergång. Enligt muntliga judiska traditioner så kallade "Minshnah" behöver världen tre saker, justice, truth and peace. I supermanvärlden blir det justice, truth and the american way. Den amerikanska modellen ersätter begreppet "Fred" Det uppskatta väl inte helt av omvärlden idag, men för två unga judiska pojkar blev det grunden till en världshit. Det finns ännu fler kopplingar till Judendommen läs gärna boken "superman" får att få till dig helheten.

Superman gjordes under flera år som radioprogram och blev en stor succe. En viktig del i den politiska utvecklingen av stålmannen var när han under några avsnitt bekämpade KKK. Klanen fick på nöten och det uppmärksammades, stålmannen fick applåder för att han bekämpade trångsynthet.
Men det är en helvit serie, det dröjde många år innan de dök upp färgade eller asiater i serien. En av stålmannes redatörer, Jack Liebowitz hade ett förflutet som socialist. Han ansåg att man kunde göra gott samtidigt som man tjänade bra med pengar. För att garantera inkomsterna höll man igen på våldet i den tecknade serien. När moralgubben Fredric Wrttham under 50-talet utförde sitt korståg mot de amerikanska serierna och hävdade att de gjorde barn till brottslingar. Infördes det en amerikansk seriecensur, the comic code. Antalet utgåvor sjönk från 650 till 250, på två år. Stålmannen anpassades till censuren och blev en lallande tråkmåns.

Inte förrän 90 talet togs censuren bort och nya manus med ett mer moget innehåll, med större trovärdighet och med influenser från verklighet. Comic code reglerna som innebar att skurkar aldrig fick vinna, inga våldsmma redskap fick användas (piska, kedjor), inga antydningar om sex, inga dialog om fackföreningar eller droger osv osv. Numera kan man skriva fritt och det har naturligtivs gett oss mer och bättre serier.

Serieförsäljningen sjönk kraftigt under 80 talet, två saker gjorde att stålmannen kom tillbaka igen. Dels gjordes han om, man skrev om hans historia, rensade upp bland all motsägelsefulla äventyr som utspelat sig tidigare. De började helt enkelt om från början. Det gjorde att det blev enklare att följa med i de olika tidningarnas handlingar. Det andra var filmerna med Christopher Reeve, miljoner nya fans ville läsa mer om sin nya hjälte. Ännu en ny generation hittade superman. 1965 såldes över 800 000 ex av superman 1970 296 00 och 1985 98 000 exemplar. Efter remake och filmer ökade försäljningen och man sålde över 160 000 ex.

Foto Stefan Niklasson


Larry Tye frågar sig in sin bok, varför man väljer en ljus hjälte istället för en mörkt sinnad. Svaret ha ger är att med tanke på allt som är korrupt och fel i vår värld finns det fortfarande en som står för allt som är rätt och riktigt. Kanske kan man säga att ljus och värme ligger närmare hjärtat.Han är en förebild, vi har inte hans krafter men vi kan bära hans rymliga hjärta.

Till slut lite kuriosa

Stålmannen var inte den första superhjälten som kunde flyga, Namor the Sub-Mariner han före.
Flera av stålmannens krafter har vuxit fram under under de första åren. Nu mera finns det inga gränser för hans förmågor. Han har fotografiskt minne, kan hålla andan iflera timmar och känner inte av rymdens kyla.

En seriefigurs fiender säger något om huvudfiguren. Lex Luthor har inga superkrafter, utan kan bara utmana Superman med listiga intriger och moraliska dilemman. Det gör frågeställningarna runt deras eviga kamp till en utmaning för manusförfattarna. Trots att man skrivit och tecknat superman i över 75 år, nya äventyr varje vecka, så kan man fortfarande variera innehållet.

Det vimlar av kvinliga karaktärer, på båda sidor om lagen. Lousie Lane, Lana Lang, Wonder Women, Rosanna, supergirl, Martha Kent, sjöjungfrun Lori Lemaris, Lena Luthor, Maxima och många många mer.

Läs gärna
Superman, the high-flying history of america´s most enduring hero av Larry Tye utgiven av Random House, New York, 2012

superkärlek Stefan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar