Stefans Serie-Blogg....... wow... pow...smock...

söndag 31 juli 2011

Skjutglada gamlingar


Foto Stefan Niklasson


Vad gör terrorister om dom blir gamla, odlar de rosor eller putsar dom fortfarande sina vapen? Spanska inbördeskriget som plågade Spanien under 30-talet, engagerade socialister från hela Europa i en ojämn kamp mot fascister. det är bakgrunden till en serienovell jag vill berätta om.

I slutet av sjuttiotalet började man ge ut album med serier för vuxna, det var serier som fångade en Europeisk trend som skulle hålla i sig några år. Seriemediet försökte hitta vuxna. Några hårt drivna realister gjorde vackra serier som innehöll en doser av våld eller sex i kombination med en ton av samhällskritik. Historiska äventyr eller sci-fi var andra populära inslag i utgivningen. På den här punkten Låg Europa 10-20 år före USA. (men långt efter Japan)

Det album jag minns tydligast är "terroristerna" av Christin/Bilal. Bilals fantastiska bilder och Christins trovärdiga ton i dialogerna knockade mig fullständigt. Golvad läste jag om en grupp äldre människor som en gång kämpat i Spanien. Nu samlade dom sig för att, än en gång möta sina forna fiender. Och mötet blir blodigt. Mina sympatier i den politiska kampen har alltid tillhört vänstern, därför kunde jag leva mig in i berättelsen. Men jag var också med i fredrörelsen som växte fram då. Budskapet att få slut på våld genom att själv lyfta vapen, det var inte riktigt politiskt korrekt i min värld.

Just detta att man skaver lite på moralen och utmanar de putsade fasaden med en berättelse full av kött och blod. En serie-novell som ställer frågor om rätten till att ta liv. Serien känns fortfarande utmanande när jag bläddrar i den idag. Men den har hög kvalitet och är genomarbetad och jag tycker absolut du ska läsa den.

Terroristerna av P.Christin och E. Bilal utgiven i Sverige av Carlsen 1979.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar