Stefans Serie-Blogg....... wow... pow...smock...

onsdag 6 juli 2011

Stenhård serieskapare med djungelsmak.

foto Stefan Niklasson

  Joe Kubert är en amerikansk serieskapare som varit verksam sedan 12 års ålder. Han föddes i Polen 1926, samma år som föräldrarna emigrerade till USA. Dom kände av de antisemitiska stämningarna i Europa och lämnade Polen som hade en hög arbetslöshet för Judar. Joe växte upp under mycket enkla förhållanden och familjen flyttade ofta runt i de fattiga delarna av New York.

Redan innan Joe Kubert kunde läsa växte han in i bildernas värld. Han bestämde sig tidigt för att  skapa figurer som käns levande. Som förebild hade han Hal Foster, (Tarzan). Som ung kunde han läsa dagstidningarnas söndagsbilagor som var fyllda med serier. Ute på gatan i den mörka mackadamen rita han figurer med krita. Han gillade att rita, det var något han behövde göra.

1938 började Joe sälja bilder, han arbetade i olika studios och lärde sig under några år grunderna i serieskapande. Eftersom han var så ung och gick i skolan på dagen, så jobbade han kvällstid med bildskapande. Han jobbade bland annat med Will Eisner, som är en av de mest inflytelserika amerikanerna i serievärlden.

Första jobbet på DC Comics var i Action Comics 66, 1943. Han tuschade där sidor som Mort Meskin hade tecknat. Tillsammans med Gardner Fox gjorde han sedan Hawkmen under 40-talet. Ensam gjorde han den dramatiska TOR under 50-talet, och Sergent Rock under 60 talet. Efter det kom det stora genombrottet.
Han fick möjligheten att göra Tarzan.

1972 kunde man läsa hans ”nya” skapelse. Under 60 talet hade Burroghs äventyr fått en renässans. Och DC Comics lät Joe Kubert göra en ny version, en lite skitigare och mer tystlåten vilde, klev fram ur rutorna, levande som aldrig tidigare. I Sverige kunde vi läsa hans skapelse i Tarzan & co som gavs ut 1974-75 med hans serier. Jag minns att jag stod i mataffärens och bläddrade förskräckt i det tjocka albumet, borta var Russ Mannings sköna linjer. Här kom istället tunna livliga tushlinjer och jag kunde höra djuren ryta och känna doften från en främmande värld. Han lekte med serierutorna och skapade berättelser som ryckte tag i en.

Joe har inte slutat göra serier, han har bland annat gjort albumet Fax från Sarajevo, berättelser från förintelsen och mer serier om Sergant Rock, De är långt från de svart vita sidor han skapade på 30-40 talet. Joe Kubert är en av dom som utvecklat den kommersiella serien till mästerskap, och än har vi mer att se fram emot.

Han driver sedan många år en skola för serietecknade och illustration, där har många utvecklats och sedan hittat arbete inom branschen, bland annat hans två söner, Andy och Adam Kubert.

Framför allt uppskattar jag personligen Joe Kuberts seriesomslag, där är han utan tvekan topp of the line.

Läs allt du vill veta om honom i den faktaspäckade ”Man of Rock a biography of Joe Kubert ” av Bill Schelly. Den rekommenderar jag för alla serieglada.

Serieglädje hälsar Stefan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar