Stefans Serie-Blogg....... wow... pow...smock...

torsdag 7 juli 2011

Regisserad serieteater och djungelmystik

Hej !

foto Stefan Niklasson


Jag skrev om Tarzan i mitt förra inlägg, det får mig att minnas en annan stark serieupplevelse under barndomen. I mitten på 70-talet var på biblioteket med min pappa, vi lånade ofta böcker. Bland bilderböckerna hittade jag ett tjockt inbundet album, Tarzan Apornas Son. Stora dramatiska serierutor som skrek ut.. läs mig... läs mig. Det gick inte att motstå, den följde med hem.

Burne Hogart hade tecknat Tarzan under 40 talet, lagt ner pennan för att undervisa, men återvände  till djungelns värld. Han berättade historien om Lord Greystoke, hur de hamnade i djungelns utkant, där ett barn föddes och fördes bort av apor. När jag idag läser om serien, slås jag av att bilderna är som regisserade teaterstycken, figurerna poserar och varje bild andas dramatik. Det vimlar av mönster och schabloner, sjömännen ser råbarkade ut, de onda är mörka i blicken, medan lord Greystoke är välklädd och elegant, hederlig och strävsam. Men som ung slukade jag den ivrigt, lånade om den och läste den ett par gånger, ritade av bilderna och älskade varje stund.

Jag föredrar Joe Kuberts version, han gjorde också samma historia ungefär samtidigt. Hans bilder är mer frysta stämningar ur djungels mystik, än Hogarts utklädda och poserande skådespelare. Men de båda bjuder dig på en läsupplevelse du inte bör vara utan.

Burne Hogart tecknade Tarzan mellan 1937-1950, efter det startade han en konstskola på Manhattan, drev den fram till 1970. Då tog av fram serieskapandet igen och valde Tarzan, det finns utgivet på svenska 1972 av Williams förlag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar