Stefans Serie-Blogg....... wow... pow...smock...

onsdag 10 augusti 2011

Från Veckans Äventyr till seklets hjälte

Foto Stefan NiklassonInnan Stålmannen fick en egen tidning i Sverige 1949, hittade man honom i magasinet "veckans äventyr". Tidningen gavs ut mellan 1940-47, även under namnet Jules Verne-magasinet. Det intresanta med den publiceringen är utan tvekan färgläggningen, Stålmannen fick gula brallor, vilket naturligtvis gjorde honom mer svensk, sedan att det såg för djäkligt ut, det är ju en annan sak. Under andra världskriget gick krigets estetik före den ädla konstens.

Foto ur Veckans äventyr nr  24 1943


I den egna tidningen som kom ut med fyra nummer 1949 blev det bara fyrfärg på omslagen, serierna trycktes i svart vitt med enstaka färginslag, en symbol eller något som skulle markeras färgades i rött eller grönt. Men på omslagen fick han behålla sina originalfärger, puh... tack för det. Han slapp då att dela Fantomens öde, som ju ändrades från lila till blå i Sverige (hm..ännu en färg från flaggan) I Italien blev Fantomen Röd, vänstern var stark där efter kriget.

Stålmannen kom, sågs och segrade. Publiken blev honom trogen ända in på 90-talet. Efter det får den som vill läsa Superman, vända sig till den Amerikanska utgåvan, som stundtals blommar och blir läsvärd.

Foto Stefan Niklasson


En stålmanen tiding från 1949 kan innehålla Batman och Robin, trogna vänner under många år framåt. Äventyren från denna tid är oftast ett problem som verkar mycket svårlöst, men tack vare superkrafter eller en vältränad detektivhjärna, hittar man alltid en mer eller mindre fantastisk lösning. Serien får ett lyckligt slut, gärna med en god moralkaka serverad som slutkläm.

En annan variant var ju naturligtvis att få sin älskade kidnappad eller på något annat sätt försättas i nöd. Stålmannen har sin Louis, Fantomen sin Diana och Batman hade ju... Robin.
Läsaren fick i alla fall försvinna in i fantasin en stund, under en tid då serietidningen var 30-40 år före videofilmen och datorspelen. Om de som är unga idag känner till honom så är det antagligen som en av DC spelfigurer eller från filmens värd, en ny stålmannen film är ju på väg.

Serieglädje Stefan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar