Stefans Serie-Blogg....... wow... pow...smock...

fredag 12 augusti 2011

en Utopisk matsedal


Foto Stefan NiklassonNär jag la det senaste numret Utopi vid mina vackra sommartistlar, stack det till i sinnet och en ljus strimma slog sig upp mot solen. Det sprattlade till och doften av saltat vatten slog ut. Jag dök. Rätt ner i en drömlik eskapism, sögs med och bläddrades fram mellan sjukvård, stockholmspoesi och rappa fötter.

Omslaget är fantastiskt, klockrent slås tonen för innehållet. Det nyanserade måleriet som bär svaga aningar om mystik, bildar tillsammans med loggans hårda klang, och några väl placerade ord, en stark inledning. Man lockas till läsning, en stjärna till Elin Fahlstedt, och ett minus till redaktören för att hon inte omnämns i innehållsförteckningen.

Förrätt, bild ur drömmen om Elin av Martina B.J.


Drömmen om Elin är en bra inledning på själva serieläsandet. Martina Bergsjö-Johnsson bjuder in till en vardagsnära betraktelse med väl utvalda detaljer. Det är en utmärkt förrätt till den poetiska varmrätten direkt från havet. Elin Fahlstedt bygger med charmiga bilder en historia som utmanar oss, det är ingen självklar och tydlig smak på varmrätten, vi måste känna efter, tänka efter och känna vad havet har att erbjuda. Läser man långsamt och låter de mörka figurerna på botten tala i sin tystnad så träder en spännande smak fram, kryddad av vemod och kärlek, välvilja och.. ja fattas det inte lite salt.

Huvudrätt, bild från Salt av Elin Fahlstedt


Det är det poetiska som tar tag i mig som läsare. Välkommen till Falköping av Lars Krantz fyller ut sina rutor med en mängd sidospår som fyller serien och ger oss en inblick i en mörk småstad. Det finns flera historier som berättas utanför orden vi läser. Man kan följa den ordlösa johanna rapp, som i bildernas utkanter är flink med fingrarna. Bildspråket är lite ojämt, en del är välkomponerade och grafiskt vackra, en del är mer stela. Men hans serie är en härlig efterrätt som man behagligt och med ett skönt leende på läpparna slukar och till slut släpper tallriken, nöjd med dagens måltid.

Efterrätt, bild ur Välkommen till Falköping av Lars Krantz


Det finns mer i Magasinet Utopi, jag ska be att få återkomma.

Utopi nr 2 2011 utgiven av Kolik Förlag.

Seriemåltid Stefan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar