Stefans Serie-Blogg....... wow... pow...smock...

tisdag 17 juli 2012

Det röda stålet...


Foto Stefan Niklasson


Superman är så amerikanskt det går att bli, eller möjligen så som USA vill speglas, lugn, kraftfull och med en omutbar känsla för rättvisa. Stålmansemblemet hör till en av världen mest kända symboler. Där finns en symbolik och värde som det ska mycket till för att ändra på.

Mark Miller, som skrivit oerhört mycket superhjälteserier, ultimate Avengers, the Ultimates, the X-men, Fantastic four med mera, har fått möjligheten att omforma den amerikanska ikonen Superman.

Så när han skapar mästerverket Red Sun, är han väl insatt i ämnet. Man anar Millers inspirationen från Alan Moore redan i anslaget. Superman växer upp i Ukraina under 30-40 talet, och formas av kommunismens idéer. The man of Steel det vill säga Stalin, medverkar till utformningen av den optimala hjälten. Superman använder sina krafter i sovjetunionens tjänst och hans skarpa hjärna och hårda muskler ändrar världshistorien.

Det är på många sätt en skruvad historia, men bilderna, jag säger bara bilderna av Dave Johnson är något i en klass för sig, han plockar upp propagandabildens kärna och knör in amerikansk hjältemytologi i bästa ryska propagandstil. Som bildälskande människa tappar man dubbelhakan och dräglar girigt genom sidorna, bilderna löper självständigt genom textblock och pratbubblor. Det här så skönt, att man tappar tid och rum. Det är ingen spännande action som lockar oss, det är en historia som vänder och vrider fram nya sidor av figurer vi trodde oss känna. Lex Luthor har aldrig varit så bra som här, serien är befriande avkönad, inget långsökt tramsande med Loise Lane, hon finns med, men här är det inte romantik i fokus, utan en lång härlig batalj mellan mellan två tunga hjärnor. Det vimlar av fina sidospår, en armé av gröna lyktor, en batman i ryssmössa, en åldrande wonder woman och ...
ja du måste nog läsa själv.

Det här är absolut en av de bästa superman avsnitten du kan hitta, här klingar det av humor, intriger och kärlek till seriemediet, köp den läs den rama in den.

Red Sun av Mark Miller och Dave Johnson.

Omdöme 5/5

superkärlek Stefan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar