Stefans Serie-Blogg....... wow... pow...smock...

måndag 13 augusti 2012

Afrika av Hermann

Foto Stefan Niklasson
Signaturen Hermann har gjort serier under en lång tid, förr var det klassiska äventyr med exempelvis Bernard Prince, schablonfigurer och action, snyggt tecknat och berättat med en viss humor. Hermann har varit oerhört produktiv, kolla gärna in hans hemsida, tyvärr är den inte på engelska, men hans tidslinje kan man förstå, serier som Jeremiah, Comanche, som är pågående långa sviter, finns delvis utgiven på svenska eller danska. På senare år har han även blivit översatt till engelska, så är fallet med detta album, som inte är en pågående serie, utan en engångsutgåva.


Här hittar vi nu en ännu bättre tecknare men framför är färgläggningen bra, de inledande sidorna är omsorgsfullt genomarbetade. Den yttre handlingen är omkring tjuvjakt, men det finns flera parallella handlingar. Det är en delvis komplicerad historia, med en spännande linjehandling. Hermann använder sin rutin som serieskapare för att underhålla oss läsare. Och jag låter mig roas, det är en levande historia som vidrör, människovärderingar, tillit, korruption, girighet och gränsdragningar både på kartan och inom människan.

Jag rekommenderar att du ger serien en chans. Gillar du vältecknade äventyrsserier så kommer den att falla dig i smaken. Perspektivet är manligt och det är lite grabbigt mellan rutorna, kan du leva med det så har du en bra läsupplevelse framför dig... grattis...

Hermann Huppen som är född 1938 har utvecklats med åren, han är en av de riktiga slitvargarna inom serievärlden, han har ofta blivit nominerad till olika priser, men inte alltid vunnit. Afrika är en serienovell som känns aktuell och levande i vår tid, det verkar som att det spritter lite i gubben från Belgien, det vore roligt att läsa mer a v honom, gärna på svenska.

2007 gjorde Herman en grafisk serienovell som heter Afrika, Dark Horse gav ut den i år. 

omdöme  4/5

serieäventyr Stefan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar