Stefans Serie-Blogg....... wow... pow...smock...

fredag 17 augusti 2012

Joe Kubert...ett av Joe kuberts omslag


När jag idag kollade runt på olika seriebloggar läser jag att Joe Kubert har gått bort. Det hugger till. Min favorit bland serieskaparna har tuschat färdigt. Plötsligt är jag tillbaka vid 1974 och jag står vid serietidningarna mitt emot kassan vid Konsum i Kungälv. Ett album med Tarzan fångar mina sinnen. Näsborrarna vidgas och jag håller andan, vilka underbara bilder, borta var Russ Mannings tydliga sköna linjer, här kom snabba, tunna tushlinjer till liv och jag kunde höra djuren ryta och känna den mystiska doften från en främmande värld. Han lekte med serierutorna och skapade berättelser som ryckte tag i en.

Ända sedan dess har Joe Kubert matat mig med både traditionella serier och nyskapande alster. Jag tänker på hans skickligt utformade omslag, serierutorna som är enkla att tolka, och så finns det något mer... någon slags känsla... en doft som väcker nyfikenhet.

Ett kunnande som präglar varje sida. En lust som fångas på nytt, en vilja att berätta …

foto Stefan Niklasson


Joe Kubert är en amerikansk serieskapare som varit verksam sedan 12 års ålder. Han föddes i Polen 1926, samma år som föräldrarna emigrerade till USA. Dom kände av de antisemitiska stämningarna i Europa och lämnade Polen som hade en hög arbetslöshet för Judar. Joe växte upp under mycket enkla förhållanden och familjen flyttade ofta runt i de fattiga delarna av New York.

Redan innan Joe Kubert kunde läsa växte han in i bildernas värld, där upptäckte han levande figurer som drog in honom i äventyr. Han bestämde sig tidigt för att det var det han ville göra, skapa figurer som kändes levande. Som förebild hade han Hal Foster, (Tarzan). Som många andra unga, under denna tid släppte han loss sin fantasi via stora söndagsbilagor som fylldes med serier. Han kunde sedan ge sig ut på gatan och i den mörka mackadamen rita figurer med krita. Han gillade att rita, det var något han behövde göra.

1938 började Joe sälja bilder, han arbetade i olika studios och lärde sig under några år grunderna i serieskapande. Eftersom han var så ung och gick i skolan på dagen, så jobbade han kvällstid med bildskapande. Han jobbade bland annat med Will Eisner, som är en av de mest inflytelserika amerikanerna i serievärlden.

Första jobbet på DC Comics var i Action Comics 66, 1943. Han tuschade där sidor som Mort Meskin hade tecknat. Tillsammans med Gardner Fox gjorde han sedan Hawkmen under 40-talet. Ensam gjorde han den dramatiska TOR under 50-talet, och Sergent Rock under 60 talet. Efter det kom det stora genombrottet.
Han fick möjligheten att göra Tarzan.

1972 kunde man läsa hans ”nya” skapelse. Under 60 talet hade Burroghs tarzan äventyr fått en renässans. Och DC Comics lät Joe Kubert göra en ny version, en lite skitigare och mer tystlåten vilde, klev fram ur rutorna, levande som aldrig tidigare. I Sverige kunde vi läsa hans skapelse i Tarzan & co som gavs ut 1974-75 med hans serier.

Foto Stefan Niklasson


Joe slog igenom i Europa med sitt album Fax från Sarajevo, människans lidande under ett krig har han sedan gjort mer serier om, ex berättelser från förintelsen och mer serier om Sergant Rock, De är långt från de svart vita sidor han skapade på 30-40 talet. Joe Kubert är en av dom som utvecklat den kommersiella serien till mästerskap, han utvecklades hela tiden, och det är inte helt givet bland serieskapare.

35 år efter Vietnamkriget gör en rutinerad Joe Kubert en serie-novell om 12 amerikanska hjältar, som 1965 var rådgivare i Vietnam. Tonen är djupt seriös, han visar sitt kunnande, i levande och snabba blyertsteckningar, som ge en trovärdig yta. Han har lämnat pratbubblor och berättar med textrutor, där soldaternas dialog för oss framåt. Ingen färgsätting annat än en grå ton på pappret och de vita textfälten. Det är utan tvekan en amerikansk serie-novell för vuxna.

Foto Stefan Niklasson


Han drev under många år en skola för serietecknade och illustration, där har många talanger utvecklats och sedan fått arbete inom branschen, bland annat hans två söner, Andy och Adam Kubert.
Framför allt uppskattar jag personligen Joe Kuberts seriesomslag, där var han utan tvekan topp of the line.

Läs allt du vill veta om honom i den faktaspäckade ”Man of Rock a biography of Joe Kubert ” av Bill Schelly.

Tack Joe Kubert du berikade mitt liv.

Seriesorg Stefan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar