Stefans Serie-Blogg....... wow... pow...smock...

onsdag 26 september 2012

rödkantade samtal

foto Stefan Niklasson
 
Ibland hittar man en pärla bland fanzineutgivarna, Tunguska är definitivt en sådan, dess röda kanter lyser och sprakar i en svart-vit värld. Det här är en serie som jag kan relatera till på flera sätt, den innehåller en samtalsanda som bara finns inom vänstern, långa ibland krångliga samtal om allt o inget. Men just detta att ta dialogen på allvar, låta en berättelse växa inte bara genom bilder som förmedlar, utan även våga låta pratbubblan ta plats.

det här är riktigt bra...
Lågmälda samtal över köksbordet, hetsiga debatter mellan temperament, och varva det med teckningar som kokar av innebörd, det blir riktigt bra. Blanda sedan in de första trevande känslorna i en ung romantik, den där spända bågen som riskerar att brista, försiktiga händer som söker varandra, det är vackert, krydda sedan med lite magi och portaler, och se där du får en modern, ung vänsterserie. Tinet Elmgren har själv tillverkat sina fanzine, dom finns nu utgivna på Meduza förlag men du kan även beställa fanzinen direkt från Tinet, se även hemsidan kommiekomikslevande människor med något att säga
Jag har inte läst alla fanzinen, men de två jag läst nummer 9 och 10 tycker jag håller hög klass, mycket energi och vilja, ambition blandas med en vilja att berätta något, reflektioner över vår tid och vad som är viktigt. Samtalet huvudpersonen har med sin pappas stödperson är otroligt finstämd, viktigt och så innehållsrikt att bara dom sidorna är värda ditt inköp. (Sidan 16-23 nr 10), det är serieskapande när det är som bäst.

Det finns en ton av mörker och tristess mellan rader och rutor, men figurerna känns levande, det är vardagen som rullar över oss. Denna vilja att inte backa för ett svårt ämne, eller det repektfulla i att inte ge enkla svar, utan tillåta komplexitet, humor, romantik och magi blanda sig, det gör att serien inte blir förutsägbar.

Tunguska utgiven som egen fanzine av Tinet Elmgren

4/5 i omdöme
serievänster Stefan


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar