Stefans Serie-Blogg....... wow... pow...smock...

söndag 28 oktober 2012

Förvirrad förändring

Foto Stefan Niklasson


För att bättra på försäljningen av antalet serietidningar har det Amerikanska serieförlaget DC genomgått en förändring, alla deras 52 populäraste utgåvor har börjat om från nummer 1, vissa tidningar som Detective Comics och action Comics har ju haft sin utgivning i oavbruten nummer följd sedan slutet på trettiotalet. Samtidigt har man börjat om, ”all gammal” historik stryks och nya berättelser tar form, detta började genomföras i november 2011.

Och man har sålt mer tidningar än tidigare, plan A har fungerat, men… har det inneburit någon större förändring, här går meningarna isär. Det är omöjligt att i Sverige ha en uppfattning om den omfångsrika amerikanska utgivningen och följa de ”nya” karaktärerna. Jag har läst lite recensioner, lyssnat på några entusiastiska podradio sändningar, för att få en uppfattning. Men det är oerhört svårt att få en överblick.

I September 2012 stack man in en ny variant, alla utgåvor kom nu ut med ett nummer noll, i detta nummer ska något nytt avslöjas, en pusselbit för entusiasterna. Jag har lyckats komma över tre olika nummer, Detective Comics, Action Comics och Superman.
Dom kan beställa från StaffarsSerier, det gjorde jag och det fungerar utmärkt.

Foto Stefan Niklasson


Grant Morisson en av de mest omtyckta serieförfattarna, som kanske mest är känd för sina Batman äventyr, har fått ta sig han Action Comics, som var först med Stålmannen 1938. Och för 144 gången får Louis Lane höra talas om någon mystisk främling som räddar människor från framrusande tåg och fallande flygplan. Vi har hört det förr. Det kan bli väldigt tröttsamt för dig som läst Superman förut, men man gör det här för att nå en ny publik och Grant Morisson kommer säkert att överraska oss framöver.
Foto Stefan Niklasson

I Superman, , lägger berättaren focus på livet på Krypton innan smällen, pappan är superbegåvad, och bygger fantastiska uppfinningar, mamman är skicklig på att hantera skurkar, och tvekar inte inför att gå i närkamp med the bad guys.  DC har tidigare fått kritik för sin kvinnosyn/skildring, tajta dräkter och korta kjolar beskrivs av vissa kritiker som porr för barn och som kvinnoförakt. Vi får väl se om dom kan ta in den nya publiken och bättra på sitt rykte, med mer handlingskraftiga kvinnor. Det är tycker jag naturligtvis önskvärt, att förmedla nya bilder för de nya läsarna, men kanske är det att hoppas för mycket, vi får se.

Ur Batman Detective comics, av Henrik Jonsson


I Detective Comics nr 0 gör vår svenska supertecknare, Henrik Jonsson sin debut, och vilken debut, jag tappar hakan och bläddrar försiktigt fram bild efter bild av vältecknade ansikten och utrycksfulla miner. Tuschningen är driven, det ser mycket bra ut. Henrik har gjort blyertsteckningar och Sandu Florea tuschningen.den välskräddade blonda mannen har ett bekant grin...


Alfred är huvudpersonen i avsnittet, Bruce Wayne är på vift någon stans i världen, en blivande superskurk, sätter press på betjänten Alfred, som inte mår bra. Bilderna berättar och Henrik Jonsson gör ett kanonjobb, layouten är bra och läsningen löper fint mellan rutorna. Han jobbar med att gestalta en karaktär med bildspråket, kroppshållningen, miner, bristen på rakning osv berättar något om hur personen mår, Jonsson gör det lysande och petar liv i varje ruta, wow…


mer av Henrik J.


Jag är mycket imponerad och inser att de tre åren han spenderat på världens bästa serietecknarskola, Kubert art school, är en väl investerad satsning. Han blev också utsedd till en av de bästa eleverna på skolan och fick stipendium. Nu ramlar jobben in. Redan när du läser detta är Henrik på gång med något nytt för DC. 

Om du är sugen på att börja läsa amerikanska serier, har du chansen här, välj din favoritfigur och börja med nummer ett, då får ta del av de bästa kreatörerna och kanske en å annan överraskning.

superserieaction Stefan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar