Stefans Serie-Blogg....... wow... pow...smock...

onsdag 14 november 2012

the American way!

foto Stefan Niklasson


Tales of the Green Berets.

Dom gröna baskrarna är ett amerikanskt specialförband för okonventionell krigföring, dom har opererat ute i den stora världen sedan 1952 och varit aktiva i bland annat Vietnam, El Salvador, Irak och Afghanistan.
Det är ingen vanlig arme utan en välutbildat elit som ska arbeta bakom fiendelinjen. Just precis sådan verksamhet som många med mig demonstrerat emot. Ett av mina första bildminnen är affischer som uppmanade till kamp mot kriget som USA förde i Vietnam. Bilderna satt välklistrade på elskåp, då var jag för ung, men senare under slutet av 70-talet och början på 80 talet gick jag i många demonstrationståg som riktade sig mot USA och deras Imperialism.

världens symboliska sheriff..
Joe Kubert blev under 60 talet tillfrågad om han ville gör en serie om dom gröna baskrarna. Frågan kom från höga militärer och syftet var att berätta om baskrarnas verksamheten, och med seriens hjälp slå tillbaka de protester som växte fram, både inom och utanför USA.


Ett vackert bildspråk räcker inte alltid till.

Joe Kubert som hade erfaren het av att göra krigsserier tackade jag och jobbade tillsammans med Robin Moore fram dagstrippar som publicerades i amerikanska dagstidningar. Joe gick grundligt till väga och läste på så att uniformer och vapen skulle vara realistiska. Robin Moore har skrivit flera böcker om dom gröna baskrarna. Han har även personlig erfarenhet av de gröna baskrarna, tillsammans gjorde dom en välgjord och fungerande propaganda. 

Serien gavs också ut som serietidning och nyutgavs år 2000 av ACG. Den har vad jag vet aldrig publicerats i Sverige. Joe Kubert var en av världens skickligaste serietecknare, det märker man när man läser hans verk. Det är snygga kompositioner och välgjorda seriestrippar, tecknade och tuschade med vass skicklighet. Men det doftar så mycket propaganda att man inte kan ta in det. Hjältarna är stora och muskellösa, vältränade och med en ”trevlig” jargong, när Joe kubert tecknade sina figurer hade han verkliga soldater framför pennan, han besökte dom på deras utbildningsplats och imponerades bland annat av deras ögon, blickarna. Därför visas ständigt närbilder på hjältarna. Bilderna är varierade och vävs snyggt i hop till en berättelse. Men det är långsamt och tråkigt och läsa dagstrippar som publiceras utan redigering i en serietidning. Första bilden i strippen upprepar storyn, den mellersta för handlingen framåt och den sista skapar ofta en cliffhanger till nästa dag, osv osv. 
Så efter några tidningar tröttnar jag och lägger bort resten, storyn är hopplös, söta kvinnor omvänds och används som hjälpmedel i kriget mot de elaka viet-cong. Det blir en tvålopera med tragiska avslutningar, soldaterna gör rätt och faller offer, för att sedan göra rätt igen och vinna. Huvudpersonen i serien är både grön basker och journalist, genom hans ögon ser vi demonstranter, illvilliga vietnameser och längre in i serien, åker han till Sydamerika och möter den farliga kommunismen. Det här det kalla kriget i ogenerat serverat, the amerikan way formas i välgjorda rutor.
Tales of the Green Berets är gjord för att förtydliga varför man måste att stoppa kommunismen framväxt i USA grannländer.
Joe Kubert gjorde senare i livet betydligt bättre skildringar av krig, både populistiska och mer allvarliga försök, men här är han riktigt manipulativ, man kan naturligtvis inflika att allt den amerikanska pressen levererar är mer eller mindre propaganda. Men det här är så tydligt att det blir tråkigt, de vackra bilderna hjälper inte.Men den här serien blev för mycket, till och med för Amerikanerna själva, det finns hopp.... det finns hopp.... efter protester slutade dagstidningar att köpa in serien och den lades ner. Joe Kubert fick nya uppdrag... tack och lov...tack och lov.
Tales of the greene Berets av Robin Moore och Joe Kubert utgiven av ACG  år 2000 nr 1-8.
Omdöme 1/5
krig är skit hälsar Stefan.


The american nightmare...


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar