Stefans Serie-Blogg....... wow... pow...smock...

fredag 24 maj 2013

Superfredag 4
Superman filmerna har länge varit praktexemplet på seg/dålig film. Dom fyra-fem filmer som gjordes under slutet av 70-talet och början av 80 talet, gjorde inte många seriefans glada. Den första kan jag stå ut med om jag har en bra dag, men efterföljarna är .... suck!

Den jag gillar bäst är ändå den som gjordes under 2006, Superman returns, i regi av Bryan Singer. Här finns en ok handling och några överraskningar, den filmen får godkänt.

Men Nu.... nu ser jag fram emot den nya filmen. De senaste månaderna har man lagt ut några varierade thrailers. Den senaste ger oss en hint om att det kan bli bra. Tonen är något mörkare än de tidigare så skinande och välpolerade gladfärgsfilmerna. Vi skymtar nu en ung man med lite skit på händerna, moraliska frågeställningar istället för den klassiska kryptoniten och Lex luthor. men jag är Lite orolig att de sneglat för mycket på batmanfilmerna, groovelrösten finns med. (Jag vill inte se stålmannen som en dysterkvist.)

Min förhoppning är att filmskaparna plockat upp kärnan i de tecknade Supermanserierna, rättvisans hårda val och strikta moral. Mer skildra moraliska dilemman och på så vis förtydliga det eviga i kampen för ett bättre samhälle. Stålmannen har funnits i 75 år, under 90 talet gavs det ut ett nytt nummer varje vecka, bara det är 500 äventyr på tio år. Det är inte så himla bra alltihop men det finns guldkorn, där det växer fram en social kämpe, det ska jag skriva mer om längre fram, just nu fokuserar vi på filmerna, det är ju ändå snart dags för den nya filmen.


Vad tror du som läser? Blir det något nytt den här gången?

För dig som vill fräscha upp din minnes bild av de gamla filmerna så finns dom på youTube.

Superman
Regi Richard Donner 1978,( i sverige feb. 1979) Med bland anant Marlon Brando och Gene Hackman och naturligtvis Christopher Reeve.
I filmen får vi se Supermans ursprung, från planeten Krypton till vår Jord. Han får fightas med Lex Luthor, genral Zod och Ursa. De båda senare är superkurkar som härstammar från Krypton.

Superman 2
regi Richard Lester o Richard Donner 1980-81. Med Gene Hackman och Christopher Reeve.
Upprepning av den första, Lex Luhor är tillbaka och General Zod, Ursa och Non. Här avslöjar Clark kent sin hemlighet för Lois Lane, men ger henne i slutet en superkyss, vilket betyder att hon glömmer bort det hon lärt sig...suck...

superman 3
Regi av Richard lester 1983. Med Chrsitopher Reeve och komikerna Rickard Pryor.
Filem är svår att förstå, men går i korthet ut på att ett data snille hotar världen, kryptonit förgiftar stålmanne och får honom att göra underliga saker, han blir ond med mera. Filmen har en ton av humor, slapstick. Man blandar trams med otydlig handling, bland annat splittras superman i två personligheter. Helt hopplös som film.

Superman 4 the quest for peace.
Regi av Sidney J. Furie 1987. Med Christopher Reeve och Gene Hackman.
Lex Luthor ska var skallig!!! men inte ens på fjärde försöket lyckas man raka Gen Hackman. En sedesam historia om hur Stålmannen med hjälpa av FN samlar ihop missiler och slungar in dom i solen. Lex Luthor får sällskap av Lenny Luthor, men det hjälper inte, booring...

supergirl
Regi Jeamoth Szwarc 1984, man orkar inte ens se klart den...

Superman Returns
Regi Bryan Singer 2006. Det här är lite bättre, Superman försvinner fem år från jorden, när han komemr tillbaka har Lois Lane en ny pojkvän och en 5 årig son som visar sig reagera på Kryptonit. Effekterna är lite bättre, handlingen lite mer seriös, men någon cigarr är det ändå inte.

Boka in ett biobesök i Juni och ta på dig dina Stålkalsonger. Så ses vi i biomörkret, förhoppningsvis lite mer nöjda än vad vi blev under 80-talet.

supercinema Stefan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar