Stefans Serie-Blogg....... wow... pow...smock...

söndag 9 juni 2013

Foto Stefan Niklasson
Förmågan att förändra är en bra egenskap. En Serietidning som Utopi, lever med ständiga förändringar i innehållet. Förändringars som överraskar är bra ingrediens i alla publikrelationer,(och kanske även i vanliga relationer) Utopi överraskar genom att överleva, det senaste numret sjuder av kraft och serier som växer.

Ett orosmoln är att man nu börjar trixa med dubbelnummer, det brukar vara ett tecken på avslut. Vad kan det finnas för anledning till att ge ut ett dubbelnummer? Servera en extra lång serie? Vräka på med högar av nykomlingar... kanske, eller också så behöver man förnya prenumeranter oftare och ger då ut dubbelnummer för att snabba på inflödet. Det är inte bra, billiga knep klarar jag mig utan.

Men vi fokuserar på det som sprattlar. För första gången hittar jag ingen serie som jag inte gillar, lite tveksam till "flock" som börjar gå på upprepande tomgång och den nya Raedus, men det kan utvecklas till något spännande, en serie måste få söka sin form. Love hurts av Kim Andersson får godkänt, bra berättat med några sköna vändningar som gör det hela läsvärt. Terra Ignot av Maja Falke måste man nästan gilla, bara för teckningsstilen, den känns stilsäker. Men det blir tjatigt, tjatigt och lite tjatigt med antalet närbilder. Miljöbeskrivningar är viktig för berättelsen, Falke slarvar med stämning och miljö. Det är synd när det finns så mycket talang där. Läs gärna den fina onlineserien parallax klicka här där ser du fina miljöer av den "slarvande" serietecknaren. Serien i Utopi innehåller lite drygt 50 bilder och 30-35 av dom är närbilder på ett å samma ansikte. Kanske borde redaktören ha reagerat lite!

Här kan Serien Vei lära ut något, miljöinramningarna är snygga och lockar mig in i berättandet, en tecknare som spritter av energi och utveckling. Karl Jonsson håller på att sätta ner foten ordentligt. Hans seriersidor kan man rama in och hänga på väggen. Det blir tydligt vad en tidning som Utopi betyder för de som medverkar, utveckling och förnyelse. Likaså hittar man sköna bilder och berättande i Titus Pax av Göransson och Bielecki. Jag är dock inte hundra på att jag hittar rätt i minnesbilderna när jag läser serien, och tvingas gå till baka till tidigare nummer för att få sammanhangen. Mindre dementa människor kanske har lättare att hänga med:)

Den nya serien Umbrella Academy av Gerad Way och Gabriel Bá sticker ut som en gurka bland tomaterna. Det är den här charmiga cartonstilen med mörkerinslag som fångar en. Bilderna smäller till och jag bläddrar förtjust. Storyn hoppar lite men teckningarna är så magnefika att man längtar till nästa sida, mer ... mer ...Här samspelar färgläggning med layouten och texten med bilderna. Bilden för sitt utrymme och du följer lätt med mellan rutorna... mer ...mer..

Bravo Utopi fortsätt...mer ...mer

serietidningen Utopi ges ut av Kolik förlag och rekommenderas varmt.

seriehurra stefan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar