Stefans Serie-Blogg....... wow... pow...smock...

söndag 17 mars 2013

Henrik Jonsson goes art

fotocollage Stefan Niklasson


Vänersborgs konsthall slår på stort och serverar Henrik Jonsson. Denna sköna nyhet innebär att ni under augusti september 2013 kommer att kunna se Sveriges nya stjärna på den amerikanska seriemarknaden och hans originalverk. Från både nya serier och ännu nyare serier.

Vi som arbetar på konsthallen besökte förra veckan Henrik Jonsson i hans fina ateljé/bostad i Göteborg. Han visade oss arbetsprocessen bakom att bli publicerad av DC-comics. Vi lyssnade när han berättade om sin treåriga utbildning på Kubert art school. Vi spanade i hans portfolio och såg några sidor av ”Norseman” hans egen serie som nu ska publiceras i Svenska Fantomen. Den nya fantomen redaktionen har lovat en bättre tidningen efter bottennappet förra året se .X

Vi ser fram emot att visa hans fantastiska original och får då tillfälle att diskutera hur man använder bilder för att påverka människor, något man gjort under flera århundraden. Detta uppmärksammar vi genom att samtidigt visa bilder från äldre kyrkomåleri. Under snart tusen år har kyrkan försökt påverka människor som inte kan läsa med hjälp av bilder. Serier påverkar också sin målgrupp, som numera är läskunnig, men i vår ungdom är vi nog så formbara. Vi funderar lite över hur man idag och förr i tiden använde bilder för att påverka.

Grattis Henrik till dina fortsatta framgångar i USA. Och grattis till din medverkan i Fantomen, det verkar lovande. Henrik har växt upp på flera ställen, både i och utanför Sverige, bland annat i Trollhättan och Vänersborg. Att han tog sina studier på allvar i Kubert school, det framgår tydligt. Efter avslutad skolgång fick han medverka i Detective Comics nr 0, batman nr 900 och är nu huvudtecknare på den anrika serien Suicade Squad som ges ut av DC-comics. Han har så här långt gjort nr 16-17 och nr 18 har precis lämnat tryckeriet.

bilduppslag ur Suicade Scuad nr 17 tecknat av Henrik Jonsson, tusch av Sandu Florea och färg av Matt Yackey.


Suicade Squad är en ungdomlig serie med ett tydligt våldsamt bildspråk, snabb dialog och en rå ton. Det är för mycket våld för gammal serieläsare som mig, jag föredrar superman eller fantomen, där får skurkarna oxå på käften men huvudena sitter kvar. Men Henrik Jonsson är ung och läsarnas ålder ligger betydligt närmare hans än min, så jag antar att han sätter tonen så som det ska vara enligt kommersiella mallar.  Henrik kommunicerar hela tiden med sin uppdragsgivare. Skisser på upplägget åker fram och tillbaka med hjälp av internet, han bearbetar hela tiden sin bilder efter täta kontakter med den amerikanska redaktionen, det kan bli 15-20 mail om dagen säger Herr Jonsson till oss.

Henrik Jonsson in action!


Välkommen till Vänersborgs Konsthall säger jag och ser fram emot att få visa serieoriginal!

serieART Stefan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar