Stefans Serie-Blogg....... wow... pow...smock...

måndag 29 juli 2013

Stövel hatt och skjorta, jiiiihhhaaa !!

Foto Stefan Niklasson


Är du sugen på en klassisk western? något vältecknat och gediget berättat. Inget nytt och omskakande för all del, men ett ordentligt hantverk och skön underhållning är det. Låter det ok, då ska du skaffa dig "TEX the lonsome rider" av Joe Kubert och Claudio Nizzi. Det här är westernserie a la old school, snygga hästar, brudar i nöd och gubbar med hatt. Elaka skurkar och rena hjältar. Det här kan man inte motstå, det doftar hästskit, armsvett och ett stänk fransk parfym.

Claudio Nizzi, behöver kanske en beskrivning för oss svenska serieläsare. Han är en italiensk serieförfattare som har skrivit många avsnitt av den i Italien otroligt populära serien Tex Willer. Tex skapades 1948 av Författaren Bonelli och tecknaren Arelio Galleppini. Bonelli är idag ett varumärke för ett bokförlag. Serien är inte bara stor i Italien utan säljer i mängder i Brasilen, Finland och ex Norge. I Sverige gavs den ut under det glada och kreativa 70-talet.

Joe Kubert är en av världens bästa serietecknare och hans bilder passar oerhört bra för den här changera. Läs mer om honom här.

Det är 240 sidor svart vit finess som möter läsaren. Rejäla mustascher, majspipa under ett fårat ansikte, saloonen, ranchen, öken, närbilder som spritter, landskap som ramar in och skapar stämning, knytnävar som nöter ner knogar, grafiska skuggor mellan fallfärdiga kåkar, tomma vattenflaskor, spinkiga indianpojkar och lite till.

Visst det är lite stereotypt och du har läst den här historien förut, men om du inte har tröttnat på banditer och hjältar i stövlar, då är det här helt ok. Vi leds in i historien genom en ung flicka som blir illa behandlad och dödad av ett gäng grova cowboys. Tex Willer som är en Ranger får upp spåret och resten kan du räkna ut, men det är så lättläst så snyggt att man bara följer med blad efter blad, ruta efter ruta och sidorna tar plötsligt slut, man ställer den i bokhyllan och tänker, den ska jag läsa igen om några år.

Tex – The Lonsome Rider av Kubert och Nizzi, utgiven av SAF comics 2005.

omdöme 5/5

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar