Stefans Serie-Blogg....... wow... pow...smock...

torsdag 1 augusti 2013

Veckans applåd !!


Foto Stefan NiklassonSerier på minoritetsspråk är ovanligt. På samiska är det mycket ovanligt med serier skrivet av och för samer. Jag känner bara till en. Om du lyckas komma över ett exemplar av deras Uhca Nillá så kan du själv se likheterna med svenska humorklassiker som exempel Kronblom. Du kan läsa om en familj som är delad i gamla traditioner och moderna påhitt. Här hittar du ständigt närheten till naturen, skotern och julgranens vara eller inte. Två ungdomar fightas med sina föräldrar om vardagens små egenheter.

Det är ett pluss att få kika in i något annat än sitt eget vardagsrum, ta del av och jämföra gnabb och gliringar. Det är tankeväckande att få inblick i andra kulturer, det är många mil mellan Bohusläns fiskebodar och fjällvärldens ripor. Samtidigt är det inte en annan värld, myggor och julhysteri finns det här också. Generationsklyftorna glipar i alla kulturer och ur förändringarna dras nuet fram, både här och där.

Det är en varm och behaglig humor som skymtar fram, serien har publicerats regelbundet i den samiska avisen Ságat och det är via dom du kan beställa något av de "julalbum" som finns tillgängliga. Kvinnan bakom serierna är Siw Marit Ekaas. Hon har en relativt driven humorstil, färgerna är starka och lite mustiga. Man känner att det finns mycket vilja och en växande kunskap om hur man berättar och serverar poänger. Det senare albumet har starkare poänger och tydligare humor.

Kulturen har alltid en stark uppgift att utveckla och förändra, bland annat våra attityder och våra värderingar. Ett samhälle där värderingarna inte utvecklas, låser sig lätt i gammalt stelt tänkande. I serien Uhca Nillá får en "udda" figur lite extra utrymme. En fjolla bland renar, en dansglad man bland stillasittande "män". En del skämt anspelar på de äldres lyfta ögonbryn inför den dansande samen. Det är naturligtvis bra att serien utmanar lite och bjuder in nya existenser. En extra applåd för det.

Att vara först med något är alltid svårt, man behöver kanske övertala och förhandla innan man når fram, förändringar kommer sällan av sig själv. Förhoppningsvis sprider sig denna samiska kreativitet. Rätt va det är så hittar någon med berättargnista fram och berättar sin historia och bakgrund och framåtvilja, på samiska naturligtvis men gärna översatt till svenska också:)

Veckans applåd går till Siw Marit Turi Ekaas och avisen Ságat som stöttar upp med publicering.

Uhca Nillá (2004) och Uhca Nillá Juleheftet 2006

applåderande stefan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar