Stefans Serie-Blogg....... wow... pow...smock...

lördag 7 september 2013

En ungdomsroman når framFoto Stefan Niklasson

För två år sedan skrev jag om Åsa Ekström och Sayonara september nr 1-2, det kan du läsa här. När nu tredje och avslutande delen är släppt från förlaget, är det dags att summera en storartad insats. Den tredje delen är tjockare än de tidigare och nu finns det ett stort flyt i berättelsen. Personerna är inarbetade, Åsa är varm i kläderna och ger oss väl genomtänkta layouter, det blir lättläst. Hon ger oss vackra bilder med omväxlande inehåll. Hon ger oss humor på japanskt vis, där det mesta som sägs och upplevs är skämmigt eller generande på något sätt. Uttryck förstärks med linjer och känslor är teatraliskt storslagna, här är ungdomar som tar sig själv på största allvar.

För det är verkligen en ungdomsroman vi plöjer igenom, sammanlagt 6-700 sidor med ungdomar som lär känna varandra, dom festar, blir ihop, vill bli ihop, och växelkör med minnen som doftar tragik. Det är ungdomligt på det sättet att allt är antingen helskönt och superbra eller mystiskt och totaldystert. Självmord och depressioner mellan kärlek och vuxenlängtan.

Det vimlar av symbolik i böckerna, ibland är bilderna lekfulla och storslagna. Bildövergångarna flyter ibland snitsigt in i varandra. Det frossas emellanåt i ansikten och stora ögon, tyvärr blir det lite för ofta. Åsa Ekström blir som bäst när hon breder ut sig i fågelperspektiv med utrymme för miljöskildringar. Det finns även gott om detaljer och rekvisita ibland rutorna, det känns trovärdigt och skapar en viktig del av intrycket. Jag gillar också "mellanbilderna" som ligger som en egen teckning mellan kapitlen, det blir små pauser mellan läsningen och bidrar på flera sätt till tolkningen av helheten.

Det är lite tjatigt med alla svängningar om man ser till alla tre delar. Det jag inte tycker om är det trådsmala perfekta ytan som serveras läsaren, alla personerna är smala och långa och följer den japanska mallen för den här changera. Det är skönhets idel som få människor kan leva upp till, och frågan är väl om det är rimligt att ens vilja, naturligtvis inte. Alla inklusive lärarna och rektorn på skolan har uppenbart anorexi, jag har jobbat mycket med ungdomar som har det svårt med anpassningen till normen, så jag noterar detta och gillar inte vad jag ser.

Å andra sidan är det en fantastisk prestation att göra en manga pocket i Sverige, på svenska och få den utgiven. Det som också känns verkligt bra är dialogen och dess äkthet. Figurerna är levande, resonerar seriöst med varandra och en del kapitel är riktigt angelägna, välskrivet och viktigt. Några kapitel tar lite extra plats i minnesbanken så här efteråt. När Lillian kliver in till sin väntande mor i hennes bil och gör upp. Då upplever vi en växande ungdom som talar ur hjärtat och det gör boken läsvärd. Att göra upp utan att skrika, att säga rätt saker i rätt ordning det är naturligtvis bara möjligt i fiktionen. Här formas seriens berättande på ett idealiskt sätt, precis som bilderna. Det är snyggt, organiserat men med stort hjärta och ett imponerande insiktsfullt medvetande.

Åsa Ekström har gjort det ovanliga,hon har sökt utbildning utanför Sverige. Och kommer hem berikad. Hon kan mer än de flesta andra svenska serietecknarna, om form, berättarteknik och om varje linjes skönhet. Jag Följer hennes växande med intresse. Precis som Henrik Jonsson åkte till USA och ger oss idag action. Sökte sig Åsa österut och ger oss personliga berättelser med fart och allvar. Hennes erfarenhet från japanska studios går inte att missa. Dom båda är idag friska fläktar i den svenska seriesjön. Vad kommer det sedan, om tio eller tjugo år från dessa djärva unga? Jag väntar och hoppas på mer läsning.

Sayonara September 3 (läs också 1-2, naturligtvis) utgiven av Kartago förlag 2013
omdöme 5/5

serieförtjusning Stefan


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar