Stefans Serie-Blogg....... wow... pow...smock...

fredag 15 juli 2011

Ung man söker... del 1

Foto Stefan NiklassonLite då och då låter man en författare eller tecknare göra om legenden om stålmannen. Joe Shuster och Jerry Siegel gjorde förta varianten i tryck 1938. sedan har man under flera årtionden bearbetat stålmannens egenskaper och fiender.

På 70-80 talet lät man de bästa/populäraste tecknarna göra sina versioner, under de senaste åren har man låtit olika författare bearbeta stålmannen. Författare säljer idag bättre än en enskild tecknare.
Michael Straczynski är en de storsäljande amerikanarna, han har tidigare bland annat skrivit spider-man under flera år. Nu har han gett sig på min favorithjälte, the man of steel.

Här blir hjälten mer en tystlåten, ung man med stora valmöjligheter i livet, hur ska han använda sina krafter ? tjäna pengar? bli en berömd idrottsman? forskare och lösa svåra problem? eller kanske möta louis Lane över en kaffekopp, och konkurrera om det skrivna ordets makt? Vi får följa hur Den unga mannen formas och med lite hjälp från sina nya bekantskaper slipas till olika insikter. Samtidigt som superskurkar hotar världen. Straczynski bjuder oss på problematik och fantasi, mixat på ett härligt sätt med en dyster Clark som undrar hur han ska passa in någon stans i världen, och härliga superskurkar som har en elak agenda.

Det är berättelsen som tar poänger, Shane Davis som tecknat, bidrar med stelhet och ett överflöd av ansikten, det kanske faller in i berättelsens tonläge, men bilderna lyfter inte. Straczynski tog med sig problematiken från den unge spider man, men glömde charmen. Allvaret finns där, men glimten i ögat är borta, framför allt i teckningarna.

Superman Earth One av J. Micheal Straczynski och Shane Davis utgiven av DC comic 2010

Serieglädje Stefan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar