Stefans Serie-Blogg....... wow... pow...smock...

fredag 14 oktober 2011

Hus med aptit


Omslaget till hungerhuset är outgrundeligt vackert. Text och kulörvariation blandas till en lockande inbjudan. Flickan i gummistövlar bär på steg som leder mot ett hus, där åldern har hunnit sätta sina första oåterkalliga spår. Insidan skriker av hunger och lockar tillbaka sina besökare.

Foto Stefan Niklasson


Bilden bär på svärta och ljus, och en stark symbolik som sätter sig som en stämpel i pannan. Varje linje osar poesi och kompositionen bjuder in till både den trygghet som upprepningen ger, och det hot som skapar doften av höstens tistlar. Huset tar ljuset och lockar dig in i boken, när dina fingrar följer omslagets ljus har du redan börjat bläddra. Du är biten och börjar läsa. Snart vänder boken blad av sig själv och du hör hur en tegelpanna skrapar mot en murstock, väggar med flagande tapeter ramlar mot dig och du vill stanna en stund, eller kanske inte...

Du är inte ensam när du läser boken hungerhuset, den är befolkad, en storasyster har den handlingskraft som du saknar och vad ni än bär på för historik så är livsgnistan större än den tyngd ni bär, tillsammans.

Berättelsen vävs av små trådar och de flätas ganska skickligt, boken är väl berättad. Bilderna lever dels av sin starka grafiska känsla, dels av den dekorativa poesin som kryddar berättelsen och levandegör människorna, det är många närbilder, som om vi berättar med videokamera. Jag vill ha mer översiktsbilder och miljöskildringar, en vacker penna som Loka Kanarp kan säkerligen brodera mer i bilder än vad som kommer fram här. Dom miljöskildringar som finns är mycket inspirerande, välkomponerande och verkar genomtänkta. Här är en tecknare som skapar bilder som om hon var född i ett linoleumsnitt.

Är den läskig, lever den upp till titel, en spökhistoria.?.. Jag har sällan läst en serie som lyckas skapa en obekväm stämning, film är så mycket bättre på det, där bland annat ljud bidrar till läskighteskänslan. Men jag bockar och tackar för den ilande kittlingen i nackhåren när Edenborg och Kanarp kittlar sinnet. Boken är inte bara vacker och snyggt tecknad, den lever och sprakar i sin gestaltning, människorna vi möter är kött och blod. Skaffa dig årets vackraste omslag och få en spökhistoria som lever upp till namnet på köpet. Notera gärna det fina jobb Kim W Andersson har gjort med formgivningen.

omdöme 4/5

Serieförtjusning Stefan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar