Stefans Serie-Blogg....... wow... pow...smock...

måndag 12 december 2011

en växande Utopi

Foto något beskuren, omslag till nr 3, av lina Neidenstam

Det jobbas med färger, texter och teckningar som vävs ihop till ett vackert flöde. Vi kan mata ögonen med sinnlighet, djärvhet och sökande linjer. Hjärtat öppnas och fingrarna bläddrar fram nya blad. När det tar slut, börjar vi om, och läser en gång till.

Helheten är allt mer proffsig och de höga ambitionerna börjar märkas. Flera serieskapare växer och erbjuder allt bättre berättelser. Utopi nr 3 är utveckling, det sköna är att relativt unga kreatörer kan nå ut med sitt skapande, korta berättelser kan vara grunden för längre skapande i framtida egna album. Just här fyller Utopi en mycket viktig roll, en serieskapare behöver nu inte göra ett helt album med alla det arbete som behövs, alla fel och brister som broderas fram. Här kan de få briljera eller fallera med sina korta alster.

uppslag från Fabians Serie


Det finns några serier jag inte uppskattar till fullo, även om de utvecklas, men här finns så mycket mer, bilder som berör och berättar, blandas med effektsökande skildringar. Sensuella fulheter mixas med vackra finurligheter. Bäst gillar jag Fabians sidor, han har lämnat strindbergsmörkret och tar sig an en mer en växande Utopiappokalyptisk changer. Det lyfter hans skapande tycker jag, bildflödet blir mer lekfullt och variationen större. Det är som en tyngd förvunnit och något luftigt tagit sig fram.

Här finns några nya bekantskaper för mig. Det lovar så gott och man vill se mer av Matilda Ruta, Sofia Falkenhem och Per Sjögren, där ryms poetiska anslag med tydlig serieglädje. Dom broderar både i fria kompositioner och med fast klassisk rutform. Varvar text och bild i en bra rytm. Jag gillar Pers måleriska färghantering, Sofias luftighet och Matildas vemod.

Ur Sofias luftiga skapelse


En som fått lite mer utrymme än tidigare är Lars Krantz och det är helt i min smak. Han bjuder in till en mer komplex historia, det är inte alltid helt klart, jag behöver läsa om, berättelsen kräver min uppmärksamhet, det är bra. Det finns saker att upptäcka mellan rutorna och detaljer i berättelsen väver till slut ihop en underhållande och levande historia.

I Utopi nr 3 visar en bred svensk serietrupp upp sitt kunnande, och det spritter behagligt bland olika viljor och uttryck, det är lite tigertramp i buren, kreatörer som vill ut, vill visa mer, vill... ja..vad vill dom? Slåss om utrymmet kanske. Som serieälskare är det en spännande kamp, vågar man bjuda in nya ansikten även i fortsättningen, vågar man höja ribban för de som redan medverkar?

Omdöme 4/5

seriekonst Stefan

Utopi nr 3 utgiven av Kolik Förlag , 2011

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar