Stefans Serie-Blogg....... wow... pow...smock...

onsdag 7 december 2011

Uppväxt med militärer

Foto Stefan Niklasson


Joe Sacco och Nils Egerbrandt

På en bakluckeloppis i Vänersborg hittade jag ett tiotal 91:an från 70-talet. Det var ett trevligt återseende av bekanta figurer, avslappnat tecknat av Nils Egerbrandt. Den blonde lagomkorkade militären som fajtas med befäl, jagar fika av Elvira och träter med 87:an. Det är lätt att tycka om 91:an. Den snabba teckningsstilen och de rena färgfälten bländar mig en stund. Jag flinar lite åt Åsa-Nisse, upptäcker ordlekar hos Kronblom och genomlider några dåliga mumrikar.

Efter att läst igenom dessa tidningar plockar jag fram en tjok bok av Joe Sacco. Gaza – fotnoter till ett krig. Resan från klackamo till Gaza är mer än lång, det är en kullerbytta som skapar huvudvärk.
Joe är mästerlig på skraffering. Linjerna växlas så skickligt och levande, ansikterna är trovärdiga och historien man klivier in i är besvärande. Här läggs onda handlingar i dagsljus. Joe Sacco som skriver om sitt sökande efter sanningen. Han vill visa nutiden vad som hände på Gaza 1956, människor han möter och pratar med undrar varför, det finns ju massor att berätta om nutida skottsalvor, terror och förtryck.

Boken skildrar hans envisa sökande efter en komplett historia. Bilderna som vävs fram genom vårt läsande öga, visar ömsom total brutalitet, humor, självkritik och propaganda. Där finns värme i bildernas klarhet, det finns ett berättande mellan rutorna som fångar upp ditt intresse, ja det finns mycket av allt, boken är tjock, 400 sidor uppriktig vardagsrealism. Joe Sacco lägger flera år på att berätta om en händelse som blivit en fotnot i historiebeskrivningen. Han blir en nutida expert och kan till slut mer om gaza 1956 än de som lever där nu.

Vad är det som driver honom? Kanske finns en underbar tanke i att någon skriver historien om denna bortglömda ökenremsa där massor av människor trängs under ständiga hot. Deras med möda byggda bostäder. Rivs av Israeliska bulldozrar, kulor viner längs gränsområden och den mörklagda natten är farlig på riktigt. En remsa på jorden där människor mot alla odds skrattar, skiter och skämtar, vem vill skildra det. Joe sacco vill, kan och gör. Och jag håller imponerad i hans bok, tacksam att han berättar något jag inte vill läsa, det underbara är att han gör det så bra. Läs själv så förstår du.

Boken handlar om vad militärer är kapabla till. Den handlar om motstånd och rädsla, viljan att leva och förmågan att leva med sina minnen. Dom militärer som skjuter skarpt och de motsåndsmän som slänger sina uniformer och gömmer sig, lämnas ut till oss. Vi funderar en stund och smälter en svår historia.

91:an omslag 1971 nr 3, av Nils  Egerbrandt

 I det grönskande och eviga Klackamo fikar klicheer i doften av kanelbullar, I Gaza remsan kedjeröker palestinier bort sin rädsla. En het öken bländar i lagomidyllen. Vad skönt att växa upp med 91:an istället för Israels expansiva arme.

Joe Sacco Gaza – fotnoter till ett krig utgiven 2011 av Galago

omdöme 5/5

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar