Stefans Serie-Blogg....... wow... pow...smock...

torsdag 21 februari 2013

KALLEvala Ankor

Foto Stefan Niklasson
Kalevala är ett finskt epos över några hjältar, en slags gudasagor som berättades muntligt mellan gårdarna på landsbygden. först på 1800 talet skrevs berättelserna ner i bokform. Den första bok som publicerades i Finland på finska lär ha varit denna magiska Kalevala. Det är en helskön berättelse om gudar som tävlar i poesi och musik, ja här finns till och med ett avslutande kapitel som driver med nya testamentet. De finska gudasagorna ansågs naturligtvis som hädiska av de svenska herrarna.

Don Rosa är en kanadensare som gör stor succé med sina kalle anka serier, framför allt här i Sverige. Han har sammanstrålat dessa sagofigurer ur den finska litteraturen med de välkända ankorna. Det blir ett sanslöst möte. Farbror Joakim stöter som ung på en kringvandrande insamlare av gudasånger, en viss Lönnrot, det var han som samlade ihop de muntliga berättelserna och skrev den mest kända varianten av Kalevala. Joakims jakt på ett litet mynt leder oss naturligtvis till Finland och dess magiska figurer. Det här en historia som roar mig, den bottnar i muntliga traditioner och figurerna som kliver fram har sin näring från folksagor.

Don Rosa har läst på och ger oss rikligt med innehåll, det är inte en tillfällighet att han blivit populär. Inte bara bland unga för sina fina teckningar, utan även bland vuxna för sin dolda budskap och trådar som blottas för den insatta. Don Rosa roar sig med att klä sina historier med detaljer och bakgrunder som berikar den som orkar läsa noga. Här kan man känna igen miljöer ifrån dagens Finland och härliga bilder på deras gamla hjältar. Sedan kryddar vi med lite uppfinnar Jocke och Magica de Hex, och det blir inte så tokigt.

Mer kallevala ankor åt oss nordiska gudaläsare. Har ni inte läst kalevala rekommenderar jag er att läsa den, och vill ni läsa don Rosas äventyr så finns de utgiven av Egmont i form av Kalle anka extra nr 4 2012.

omdöme 4/5

Seriekvack Stefan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar