Stefans Serie-Blogg....... wow... pow...smock...

måndag 25 februari 2013

Superman med många ansikten

Foto Stefan Niklasson
Att läsa amerikanska Superman är inte enkelt. Det finns/fanns många olika titlar, exempelvis Action Comics, Superman, the adventures of Superman, Superman the man of steel osv. Fortsättningsserierna börjar ofta i en av titlarna och fortsätter sedan i en annan. Utgivningen har dessutom förändrats många gånger sedan 1938. 75 år av förvirring? Kanske det, så här har i alla fall utgivningen sett ut, häng med om du orkar...

Superman börjar i tidningen Action Comics 1938 och publiceras där löpande allt sedan dess, fram till 2011 då numreringen började om. Tidningen Superman börjar 1939 och slutade 1986 då var man framme vid nummer 423, tidningen döps om till ”The adventures of Superman” och numreringen blir nu 424- 649, under åren 1987 – 2006. Samtidigt löper två andra versioner, nämligen superman v2 1987-2006, nummer 1-226 och ”superman the man of steel” nr 1-134 under åren 1996- 2003. Det kom helt enkelt ut ett nummer i veckan som innehåll serien stålmannen, under åren 1987-2003, eftersom det ibland är 5 veckor på en månad, så klämmer man in ytterligare en titel nämligen "Superman the man of tomorrow", den löper under åren 1995 -1999 och utkom med 15 nummer. Från 2006 har man provat olika idéer för att förnya stålmannen, om det kommer jag att skriva om nästa gång.

För att läsa superman kontinuerligt under 90-talet fick du alltså läsa 4-5 olika titlar och köpa en tidning varje vecka. Om du bara köper en av titlarna får du bara delar av en berättelse. En historia kunde börja i Superman, fortsätta i the adventures of Superman och avslutas i Action Comics.

Så om du väljer att läsa en variant/titel så får du en författare, det var olika författare till varje titel, Dan jurgens skrev för superman v2 Jerry Ordway skrev för the adventures of superman, Louise Simonsen för The man of steel, osv. De flesta skrev sammanhängande ett eller två år , längst jobbade Dan Jurgens som höll på i tio år. Redaktörerna höll ihop det hela och delade ut partier ur en historia till olika författare.

Tecknare byttes oftare än manusförfattare. Tuschare ännu oftare. Superman kan där för inte förknippas med en speciell författare eller en typisk tecknare, det har minst sagt varierats genom åren.

Dessutom har man givit ut olika engångspublikationer + en stor mängd kopplingar till superman, ex louis lane hade egen tidning redan på 50-talet, precis superman friend jimmy olsen, superman family med mera. Nä det går inte att räkna upp alla. Amerikanska Supermantidningar finns det gott om, puh…

Hur ska man då bära sig åt för att läsa Superman. Köp dom i bokform istället då får du äventyren i samlad trupp, här följer några tips.

Superman red son av Mark Millar och Dave Jonson

Superman for all seasons av Jeph Loeb och Tim Sale

Superman Last son av Geoff Johns och Adam Kubert

All-star Superman av Grant Morrison och Frank Quitely



De senaste åren har man hållit ihop serien bättre, idag finns det två regelbundna varianter, Action comics och Superman. Numreringen har börjat om från 0.

Det är naturligtvis så att om man har gjort mer än 2000 äventyr med superman så är det mycket som är mindre bra. Och just nu pågår det en kampanj på internet mot en av de nya supermanförfattarna, Orson Scott Card. En mormon som sprider homofobiska budskap, inte via Superman, men som privatperson deltar han aktivt i en organisation som välsignar det ”vanliga brölloppet” och ser samkönade äktenskap som en väg till jordens undergång. Det känns inte bra att han skriver om Min stora amerikanska hjälte. Han har rätt att ha sina åsikter och jag mina, men han ska inte vara där Superman är. De pengar jag lägger på Superman vill jag inte ska hamna i den mannens människofientliga ficka, därför har jag skrivit under en protestlista riktad till dc-comics.


 superkärlek Stefan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar