Stefans Serie-Blogg....... wow... pow...smock...

lördag 2 februari 2013

mänsklig ångest?

foto Stefan Niklasson

Jag har tidigare skrivit om Eart one del ett, läs gärna här. Volume two är precis som del ett skriven av J. Michael Straczynski och tecknad av Shane Davis. Teckningarna saknar fortfarande den rätta livsgnistan, stelheten är optaglig. Det är mycket poserande figurer, man försöker skapa imponerande bildsviter, men det blir aldrig riktigt bra, bildmässigt alltså. Manuset är välskrivet och Straczynski förnyar mannen av stål.

Vad kan väl upplevas som nytt omkring en hjälte som funnits i 75 år, sanningen är nog den att de flesta historier har redan skrivits. Figurerna är bekanta och grundhandlingen är samma som vanligt. Men här får vi en man av stål som tar sig tid under korkeken, han funderar och reflekterar innan det blir action. Precis som i tv-serien "smalville"  introducerar kreatörena här några nya aktörer. Mannen av stål bekantar sig med en flicka som inte heter Loise eller Lana. Han får dessutom stå ut med en pappa som generar honom med ett litet tal män emellan, om hur män är stål och kvinnor papper. Clark som i denna berättelse lever ensam, av rädsla för att avslöja sina krafter blir livrädd för men samtidigt frestad av kärleken. En mänskligare hjälte växer fram, med helt vanlig tonårsångest. Man har slängt på Stålmannen lite oro och tveksamhet.

Vi får följa en ung man som växt upp så osynlig som möjligt, genomsnittsliga betyg i alla ämnen och aldrig slå tillbaka när han blir utsatt för elakingar. Det är en frustrerad man som har mycket inom sig. En sorgsen blick och liksom spindelmannen i ständiga funderingar över vad som kan hända och vilka konsekvenser det får. Så möter han då parasiten, som snor hans krafter så fort han rör vid honom, mannen av stål blir ett lätt offer, gråtande på gatan släpar han sig hem.

Det är Straczynskis berättande som håller igång bläddrandet, teckningarna förmedlar men inte på topp. Jag gillar Earth One mer och mer. Bok två fördjupar och förbättrar den nya stålmannen. En del förändringar och några nya figurer som lovar gott för fortsättningen. Författaren har lagt grunden för ännu en omstart, och jag vill följa med i de kommande äventyren. Straczynski kan sitt hantverk, det visade han grundligt med sina spiderman äventyr. Är man inte så insatt i alla varianter av superman kan man gott plocka upp den här. Framför allt om du gillar bra berättelser, vill du ha snygga teckningar och bra historier får du välja någon annan exempelvis Frank Quitely eller DaveJonsson.

Earth One, volume two, av J Michael Straczynski och Shane Davis tgiven 2012 av DC comics.

Omdöme 4/5
superkärlek Stefan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar