Stefans Serie-Blogg....... wow... pow...smock...

fredag 9 augusti 2013

En Blå-Gul Amerikan gör intryck...

Foto Stefan Niklasson

 
Nu är det äntligen dags att släppa fram Henrik Jonsson i Vänersborgs Konsthall, det har växt fram en sevärd utställning. Du hittar Digitala ”original” från hans oerhört snyggt tecknade web-serie. Påverkad av Hans Lindahl lever hans tuschlinjer upp och långa streck skapar dramatik och atmosfär. Henriks teckningsstil är definitivt amerikanskt med dramatiska poser och överdrivna kroppspositioner. Miner och gester är mycket mer ”teater ” än ”film”. Den nya webserien skrivs alltefter som Henrik tecknar, när en sida är klar skriver manusförfattaren nästa sida. Vi kommer framöver att få ta del av en skräckfylld serie med minst sagt läskiga tandfeer!!!
dom fem första sidorna kan du se på utställningen.


en blivande webserieI Vänersborgs Konsthall kan du också se förstorade seriesidor i färg. Det är från hans nya serie ”Norseman” som du snart kan läsa i den svenska och Norska serietidningen Fantomen. Deras redaktör Micke Sol har lovat att förnya Tidningen och har satsat på nya svenska serieskapare, jag tänker följa detta med intresse. Det vore kul om den svenska fantomentidningen kunde få en renässans. Dom bilder jag sett är mycket välgjorda, med utmärkt färgläggning. Utförda av en amerikansk Kollega från Kubert art school, Jeremy Mohler.
Det har blivit 60 sidor som kommer att gå i tre nummer av Fantomen, premiär i september.

Henrik tar intryck och inspiration från sin omgivning när han tecknar, släktingar blir förlagor, vänners bröllopsfoton dyker upp på väggen hemma hos Bruce Wayne osv. Visste du förresten att bondgården där Norsemän utspelar sig finns i verkligheten, närmare bestämt utanför Vänersborg. Han lägger mycket tid och forskning på att detaljer ska stämma och de historiska bilder han gjort exempelvis i sin nya webserie, alltid har tidtypsikt mode och rätt uniform efter årtal och nationalitet.

från webserienBesökaren kommer också att kunna se några Tusch originalverk av Amerikanska DC-Comics, och sidor från Henrik Jonssons examens arbete. Men även den första professionella serien han gjorde med manus av den store serieguden Joe Kubert. Henrik berättade för mig att det var oerhört lärorikt att jobba med Joe Kubert, han var kritisk och ändrade friskt i Henriks förslag till layouter. Det är naturligtvis tufft att ta emot kritik men lösningar var alltid till det bättre. Rak men riktig kritik har utvecklat hans serieskapande. Med den här utställningen så visar Herr Jonsson vad övning-kritik-övning- kritik-övning osv leder till. Serien som de gjorde tillsammans blev en av Joe Kuberts sista. det betyder att det är konst och kvalitet. Kort sagt det här vill du inte missa.Henrik hade mycket bilder med sig, alla fick inte plats...
Henrik har valt att satsa på en egen serie, vilket har tvingat honom att säga nej till jobberbjudande från Dc-Comics. Ett tufft beslut som vi snart ser frukten av. Dc-comics har lovat att återkomma med fler erbjudanden när Norseman är klart. En lång blomstrande karriär ligger framför honom, han inte bara kan, han tar svåra beslut oxå. Just nu jobbar med med lite illustrationer till böcker.

ps, utställningen består även av en mängd kyrkomålningar, berättelser från en annan tid, där domedagsröken ligger tät.

seriekonst Stefan

                                                                               

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar